09:51 / 09.02.2020.

Autor: Višnja Ružojčić/Plodovi zemlje/IMS/HRT

Sjeme iz budućnosti na brodskom veleučilištu

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Uzgajat će se različite povrtne kulture. Jedan dio će se uzgajati na plastenicima, a drugi dio na otvorenom i pratit će se utjecaj klimatskih promjena na te uzgajane kulture.
U pogonu slavonskobrodskog Veleučilišta trenutno je šest uzdignutih gredica, a uskoro će ih biti još desetak. Za koji mjesec tu u učionici na otvorenome niknut će i suvremeni plastenik.

- Radi se o plasteniku 240 metara kvadratnih ukupne površine i u kojem će se uzgajati različite povrtne kulture. U prvom redu su to paprika i salata. Jedan dio će se uzgajati na plastenicima dok će se drugi dio događati na otvorenom. I pratit će se utjecaj klimatskih promjena na te uzgajane kulture, rekao je stručni suradnik na Veleučilištu Slavonski Brod mag. ing. agr. Matija Japundžić.

Sve je dio projekta „Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji".  Odabrano sjeme najprije će se podvrgnuti biokemijskim i molekularnim ispitivanjima na Institutu za fiziku i Institutu Ruđer Bošković. Neizostavni su partneri dvogodišnjeg istraživačkog putovanja.

- Kao razliku svakako očekujemo da ćemo dobiti nešto što će poljoprivrednici moći iskoristiti, jer ne radi se o običnim sjemenkama nego o sjemenkama koje će biti tretirane hladnom aktiviranom plazmom što znači da se očekuju određena bolja antimikrobna svojstva, kazao je dekan Veleučilišta u Slavonskom Brod dr. sc. Krunoslav Mirosavljević.

I to poticanjem prilagodbe biljaka bez korištenja kemikalija. Ta inovativna metoda u poljoprivredi u nas je relativno nova a  prvi će se put primijeniti na povrtne kulture.

- Radit će se o dvije sorte paprike i dvije sorte salate da se vidi koji sortiment bolje uspijeva i bolje podnosi te klimatske promjene, pojašnjava Japundžić.

Tri milijuna kuna za suvremenu opremu i obrazovanje stručnjaka stiže najvećim dijelom iz europske kase. Upravo takvi projekti na natječajima dobro prolaze.

- Zapravo je i naglasak na tome jer Eu sebe želi promovirati kao društvo znanja i mi možda ne možemo kao eu konkurirati nekim drugim država po možda cijeni radne snage ali želimo se isprofilirati ako društvo znanja želimo poticati istraživanje i razvoj i u tom smislu obrazovne ustanove tu imaju veliku šansu, izjavila je Lidija Vukojević, stručna konzultantica za EU projekte.

- Svi ti naši projekti su okrenuti i studentima da bi stekli i neko praktično znanje koji su okrenuti na stručnu praksu i praktične primjere a ovo je dobar način da steknu ovakva primijenjena znanja u proizvodnji, kazao je Japundžić.

Ali sigurno će koristiti i obiteljskim gospodarstvima. Zaključci i preporuke bit će javno dostupni.

- Uglavnom se pokazalo da vrijeme dosta utječe na kulture i da će nam znanja koja ćemo dobiti iz ovakvih projekta ja vjerujem zaista moći pomoći da te inovacije i rezultate istraživanja zaista primijenimo na svom OPG-u i da će to pomoći možda i drugima koji budu htjeli razmišljati o tim nalazima, rekla je Višnja Bartolović iz Požege.

A morat će. Klimatske promjene i zelena ekonomija bit će top tema idućeg šestogodišnjeg programskog razdoblja. Počinje nagodinu.

- I mnogi EU fondovi će biti isključivo fokusirani na to jer Europa ima intenciju da do 2030 godine postati klimatski neutralan kontinent i uvjereni su da se to uz značajan doprinos akademske zajednice i poljoprivrednih proizvođača može napraviti, rekao je Mirosavljević.

To što su se kao relativno malo veleučilište uhvatili u koštac sa svjetskim znanstvenim izazovima - Brođanima je osobito drago. Ne misle stati. Već su kao partneri na pragu novog projekta o utjecaju klimatskih promjena na agroturizam.

Kažu, klimatske promjene su već što nema snijega cijelu zimu. Gdje je bila prije zima u djetinjstvu da nije bilo snijega pola metra i to mjesec dana. A sada snijeg samo na televiziji možemo gledati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!