Sjever Hrvatske dosad prihvatio oko 300 izbjeglica iz Ukrajine

11.03.2022.

11:18

Autor: V.K./HRT/Hina

Raseljene osobe iz Ukrajine

Raseljene osobe iz Ukrajine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U tri sjeverne hrvatske županije: Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji trenutno je oko 300 ukrajinskih državljana izbjeglih od rata, potvrđeno je u petak za Hinu.

Varaždinska županija trenutno je domaćin 165 osoba izbjeglih iz Ukrajine, potvrdila je ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček.

Mala dvorana varaždinske Arene, aktivirana u četvrtak, prihvatni je tranzitni centar za izbjeglice gdje im je osigurana sva potrebna skrb. Trenutno ondje boravi 11 osoba, a zadržavaju se maksimalno 48 sati, nakon čega se upućuju u slobodne smještajne objekte.

Kapaciteti u prihvatnom centru u Varaždinskim Toplicama, gdje je trenutno 88 osoba, gotovo su popunjeni, potvrdila je.

Imamo dovoljno kapaciteta. U privatnim smještajima na području Ivanca, Varaždina i Ludbrega trenutno je 66 ukrajinskih izbjeglica, rekla je Vidaček.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec izvijestio je kako u ovom trenutku u privatnom smještaju u Međimurskoj županiji boravi 112 izbjeglica iz Ukrajine, većinom žene s djecom. No, izbjeglice se u Međimurju kratko zadržavaju i idu dalje.

Prihvat je odlično organiziran, od hrane za djecu do kave, čaja. Dvaput sam obišao prvu prihvatnu točku kod graničnog prijelaza Goričan. Neki su jako potreseni, nekima je bilo olakšanje što su došli ovdje, komentirao je Grivec dodavši kako su žene koje su došle iz ratom pogođenih područja u Ukrajini raspituju o mogućnosti da ovdje rade.

Ravnateljstvo Civilne zaštite Republike Hrvatske odlučit će o aktivaciji centara u Ivanovcu koji je spreman za prihvat izbjeglica.

U Krapinsko-zagorskoj županiji prihvatni centar još nije registriran već su svi ukrajinski državljani koji su trenutno na području županije zbrinuti u privatnom smještaju, potvrdio je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Skuliber.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davor Šimunović kazao je da je prema neslužbenim informacijama na području županije evidentirano dvadesetak ukrajinskih državljana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!