14:20 / 07.11.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik /IMS/HRT

Sjever Hrvatske među najlošijima po broju oboljelih

-

-

Foto: - / -

Brojevi i dalje rastu. Od ponoći su na snazi i strože mjere zbog velikog skoka broja hospitaliziranih posljednjih dana.
Sjever Hrvatske i dalje bilježi velik broj novozaraženih - u Međimurju ih je još 129, uz jednu preminulu osobu. Jedna je starija osoba preminula i u Varaždinskoj županiji koja ima 237 novih slučajeva zaraze. U toj su županiji od ponoći na snazi i strože mjere zbog velikog skoka broja hospitaliziranih posljednjih dana.

➡️ Stožer: 2399 novozaraženih, preminulo 35 osoba
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Labirint: Pobuna liječnika

Od ponoći u Varaždinskoj su županiji na snazi nova pravila - zabrana okupljanja i javnih događaja za više od trideset osoba, na misama je dopušteno do 50 osoba, kafići i restorani smiju raditi do 22 sata, zabranjuje se rad - sportskim dvoranama. No vlasnica varaždinskog TTS-a, unatoč mogućim kaznama - odlučila je da će danas normalno raditi.

Strah od 'lockowna'

- Smatram da je ova mjera jedan veliki 'nonsens', vrijeđanje inteligencije. Nelogično je da ovu dvoranu možemo iznajmiti za badmington, stolni tenis i odbojku, a ne za nogomet, košarku i kontaktne sportove, kazala je Mia Ivanković, vlasnica TTS-a. Od države ništa ne očekuje, nikakvo obeštećenje. Radit će, kaže svoj posao "pa kako bude".

Poduzetnici se boje novog zatvaranja - pogotovo vulkanizeri kojima se približava vrhunac sezone. "Konačno smo počeli masovnije mijenjati gume, imamo 13 zaposlenih. Posla ima, a zaključavanje bi nam prouzročilo štetu, napominje Dino Đuras, vulkanizer iz Vidovca.Lokalni stožer smatra da su ograničenja nužna jer broj zaraženih nekontrolirano raste, a pogođenim poduzetnicima država mora nadoknaditi štetu - jasan je župan Radimir Čačić. Smatra kako se nikome ne smije zabraniti rad a da mu nije osigurano obeštećenje.

Brojevi i dalje rastu

Svoj je posao ispred varaždinske bolnice odradila Hrvatska vojska. Podignuli su tri šatora u kojima će biti smješteno tridesetak kreveta. Odjel infektologije u Varaždinu je pun, popunjavaju se i oni u Klenovniku i Novome Marofu. Pitanje je dana kad će i ovi šatori biti u funkciji.

- Radi se o pacijentima svih dobnih skupina, svi oni zahtijevaju i kisik i svu drugu terapiju. Radi se o pacijentima koji budu hospitalizirani i dva tri i više tjedana, pogotovo ako završe na respiratoru. Trenutno imamo 15 ljudi na respiratoru i ta brojka raste, kaže Elizabeta Dvorski s Odjela za infektologiju Opće bolnice Varaždin.

Nažalost, rast će i dalje - već nekoliko je dana u regiji dvjestotinjak novooboljelih dnevno. I dalje je sjever Hrvatske među najlošijima u Europi po broju oboljelih na sto tisuća stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!