Sjever Hrvatske na udaru COVID-a, apel infektologinje

22.07.2022.

11:39

Autor: HRT/Studio 4/D.M.

Marina Payer-Pal

Marina Payer-Pal

Foto: HTV / HRT

Raste broj zaraženih koronavirusom na sjeveru Hrvatske. I dok ih je u Varaždinskoj županiji 50-ak, u Međimurju ih je deset puta više. Jučer je zabilježeno 300 novih slučajeva, trenutačno je više od 520 aktivnih.


Brojke se povećavaju svakodnevno od 24. lipnja. Trenutačno smo na sedmodnevnoj incidenciji od 666 oboljelih. Kad gledamo 14 dana, približavamo se brojci od tisuću, kazala je u emisiji Studio 4 ravnateljica ZZJZ-a Međimurske županije Marina Payer-Pal. Razlog tomu je, smatra, sloboda u ponašanju građana.

- Službeno se više ne moraju nositi maske, što je bila izuzetno korisna mjera. To je svakako jedan od razloga većeg broja zaraženih. Drugi su velika okupljanja - maturalne večere i velike svadbene svečanosti. Treći je razlog sama varijanta virusa b.a.5. koja dominira, dodala je.

Simptomi koji prevladavaju su prilično blagi - šmrcanje i grlobolja, a kod nekih i visoka temperatura. Međutim, ima i teže oboljelih - to su pacijenti koji imaju i druge bolesti te završavaju u bolnici. Trenutačno imamo 15 hospitaliziranih, ali očekujemo rast tog broja s obzirom na veći broj pozitivnih, izvijestila je Payer-Pal. 

Potvrdila je kako je 'splasnuo' interes za cijepljenje - tjedno se cijepi od 20 do 30 osoba. Najmanje je onih koji se cijepe prvi put, a najveći je interes za 'booster' i za četvrtu dozu.

- U Međimurju je cijepljeno oko 73 posto stanovništva. Ostaje nam sve na vlastitoj odgovornosti i činjenici da virus zaista nije nestao, poručila je i apelirala na sve građane da nose maske u zatvorenim prostorima, a one koji imaju respiratorne simptome da se testiraju i ostanu kod kuće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!