Sjevernjak, osvetnički triler sa zavidnom glumačkom postavom

09:59 / 05.05.2022.

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Mala škola filma

Mala škola filma

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Filmski znalac Daniel Rafaelić u novoj lekciji 'Male škole filma' komentira film Sjevernjak (The Northman) režisera Roberta Eggersa. Priča je to koja prati vikinškog princa čiji je cilj osvetiti svog oca. Radnja se odvija na Islandu na prijelazu 9. i 10. stoljeća.

Sjevernjak je osvetnički triler sa zavidnom glumačkom postavom koja uključuje Alexandera Skarsgarda, Nicole Kidman i Ethana Hawkea, uz zvijezde Eggersovih prethodnih filmova - Willema Dafoea iz 'The Lighthousea' i Anyu Taylor-Joy iz 'The Witch'. U ovom filmom se pojavljuje i islandska pjevačica Björk, zajedno sa svojom kćeri Ísadórom Bjarkardóttir.

Priča je prikazana kroz oči Amletha (Skarsgard) koji još kao dječak svjedoči ubojstvu svog oca, kralja Aurvandila (Ethan Hawke), koje je počinio njegov stric Fjolnir (Claes Bang). Nakon što mu zarobe majku, kraljicu Gudrun (Nicole Kidman), Amleth bježi iz rodne zemlje. Poput slomljene Arye Stark iz Igre prijestolja, koja svake večeri naglas čita popis ljudi kojima će se osvetiti, Amleth se zaklinje da će se osvetiti za sve što mu je u ranoj mladosti oduzeto.

Scenarij je uz Eggersa pisao i islandski pjesnik Sjón koji je u nekoliko navrata surađivao s Björk kao tekstopisac njezinih pjesama, a zajedno s Lars von Trierom surađivao je na scenariju za film Dancer in the Dark (2000.). Na novom filmu Eggers ponovo surađuje s direktorom fotografije Jarinom Blaschkeom te još jedan zajednički projekt pretvaraju u vizualni spektakl.

Srednjovjekovna skandinavska legenda na kojoj je priča bazirana poslužila je Shakespeareu kao inspiracija za slavnog Hamleta. Sam Eggers je izjavio kako je rad na filmu bila „daleko najteži i najambiciozniji pothvat kojeg se ikad primio."

Analizu Daniela Rafaelića pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!