Skandal na dječjem nogometnom turniru; utakmice prekinute, organizator nestao

11.06.2023.

20:10

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Skandal na dječjem nogometnom turniru

Skandal na dječjem nogometnom turniru

Foto: Dnevnik / HRT

Skandal na dječjem nogometnom turniru u Austriji. Oko tri i pol tisuće malih nogometaša, među njima i nekoliko klubova iz Hrvatske, trebalo je nastupiti na međunarodnom turniru na kojem su i neki od najvećih klubova - Juventus, PSV, Atletico Madrid. Utakmice su iznenada prekinute, suci su otišli, a organizator nestao. 

Grad Sankt Pölten upozoravao organizatore na nedostatake


Champions trophy - jedno od elitnijih natjecanja za nogometaše do 11 godina - počeo je svečanom ceremonijom, pjesmom i defileom sa zastavama. I gotovo nitko nije mogao slutiti da će turnir završiti debaklom.

Jedan od sedam hrvatskih klubova koji su ušli u završnicu je i Dinamo.

- Meni je odmah bilo čudno jer imam iskustva s takvim turnirima, obično kad se igra tako na minute, na više terena - bude razglas i sve utakmice kreću u isto vrijeme i završavaju u isto vrijeme. Tu nije bilo razglasa, na jednom terenu se igra, na drugom se ne igra, tu ima sudaca, tamo nema, sve je bilo ono dosta kaotično, rekao je trener GNK Dinamo U-10 Mario Vodanović.

Svoju prvu utakmicu odigrali su prema rasporedu, a nakon njih, na teren su trebali nogometaši Lokomotive i Glasgow Rangersa.

- I oni se zagrijavaju 45 minuta na igralištu, treneri su se ogledavali, roditelji, nikome nije bilo jasno što se dešava, nije bilo sudaca. Da bi došla informacija da sudci ne žele suditi jer neće dobiti svoje novce, dodao je Vodanović.

Austrijski mediji javljaju - da je i grad Sankt Pölten - već prvog dana upozoravao organizatore na nedostatak redara, parkirnih mjesta te uopće organizacije. Naručeno je 1800 porcija piletine s graškom i 1000 porcija špageta - koje na kraju nije imao tko podijeliti.

Grad je zbog nereda onemogućio korištenje gradskih sportskih terena, a posla je imala i austrijska policija. 

 Osuda stiže i iz HNS-a


Nogometnim školama koje su u kategoriji nositelja kvalitete - primjerice Juventus, Benfica, Villarreal, ali i Dinamo - organizator pokriva sve troškove puta i sudjelovanja.

Upravo se tako privlače klubovi čije prve momčadi igraju u nižim ligama - da uplate visoke kotizacije za sudjelovanje. Tako su roditelji igrača NK Bjelovar platili 250 eura za sudjelovanje i troškove puta. Dio su pokrili donacijama.

- Sad će biti potrebno objasniti na što su otišli ti novci i kakvi su rezultati postignuti, kazao je Nikola Pavičić, otac dječaka, NK Bjelovar.

Problemi i sa smještajem.

- Mi smo u toj cijeloj priči na kraju imali dosta sreće, zbog toga što smo ipak našli hotel u kojem ćemo spavati, iako sve sobe koje su nam trebale biti na raspolaganju nisu bile. Čak smo imali slučaj da su jednog našeg člana jednu noć primili, a drugu noć su mu stvari samoinicijativno izbacili da nije čovjek niti znao. Međutim kažem da smo imali sreće jer su neke ekipe morale spavati u autobusima i autima, možete si samo zamisliti kako je to bilo za tu malu djecu, dodao je Pavičić.

- Više smo puta razgovarali s gradom oko koncepta organizacije, a to obuhvaća i redare, i ono što je obećano očigledno nije učinjeno i zato stojimo sada tu.

A tko je organizator - pitaju se svi? Klubovi su komunicirali s domenom navedenom na službenoj stranici - koja upravo tako i izgleda - službeno.

No, na naše upite ne odgovaraju. Navodno je jednog od organizatora i privela austrijska policija, ali za to nemamo službenu potvrdu. Osuda stiže i iz HNS-a.

- Dogovorom roditelja i trenera, neslužbeno su odigrane neke utakmice. Jer najmlađi zaslužuju - da umjesto svijeta odraslih, pobijedi sport, poručio je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!