Škare Ožbolt: Ne pamti se ovakav politički govor

04.11.2021.

09:13

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Vesna Škare Ožbolt

Vesna Škare Ožbolt

Foto: Studio 4 / HRT

Ne jenjava kriza u vrhu vlasti izazvane novim sukobom predsjednika RH Zorana Milanovića i ministra obrane Maria Banožića, odnosno premijera Andreja Plenkovića. O pravnim aspektima sukoba dva politička vrha u Studiju 4 govorila je Vesna Škare Ožbolt, odvjetnica, nekadašnja šefica Ureda predsjednika RH. Poručila je da se ovakav govor u političkom prostoru nikada nije mogao čuti i dodala: "Nemamo cjepivo za ovo političko ponašanje, a bilo bi dobro da ga imamo i da se uopće ne razbolijevamo od toga".

- Ne pamtimo u hrvatskoj politici ovakav način komunikacije. Rječnik koji se koristi u političkom prostoru je besprizoran, neprimjeren. Mislim da smo prošli kulminaciju njihovih odnosa i vjerojatno će se to sve stišati do sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekla je Vesna Škare Ožbolt.

Naglašava da je to loš oblik komunikacije.

- Predsjednik ima bitno smanjene ovlasti u odnosu na period do 2000., ali po načinu ponašanja nastoji proširiti ih u smislu jačanja autoriteta. Protokol je najvažnija sporedna stvar na svijetu i uvijek šalje poruku, rekla je komentiravši da Milanović nije pozvao ministra obrane Marija Banožića na svečanost za kadete.

Kazala je da je bitno da se predsjednik i premijer slažu u pitanju vanjske politike, nacionalne sigurnosti, situacije u Hrvatskoj se slažu, vode jedinstvenu politiku, a da tvrda kohabitacija postoji na verbalnoj razini.

- Ovo je folklor gdje predsjednik nastoji ojačati svoj autoritet, Vlada i većina nastoji ga malo potkresati. Nemamo cjepivo za ovo političko ponašanje, a bilo bi dobro da ga imamo i da se uopće ne razbolijevamo od toga, poručila je. 

Naglašava da mora postojati politička pristojnost, korektnost. 

- Ministar, ako treba umiroviti nekoga, treba nazvati predsjednika i obavijestiti ga, pitati ga, rekla je.

Osvrnula se i na predsjednikove "javne lekcije" svakome tko ga kritizira.

- Ponekad kad predsjednik uzima životnu i političku anamnezu, taksativno nabraja sve stvara iz života pojedinca, čovjek bi rekao - čita nečiju sigurnosnu provjeru, rekla je.

Na pitanje mogu li se u ovakvoj situaciji zlorabiti sigurnosne službe, rekla je da kada bi se nastavila situacija s kriterijima imenovanja, razrješenja, izvanrednog promaknuća, to ne bi bilo dobro za funkcioniranje vojske, a niti za sigurnosne službe, kada bi se to nastavilo i krenulo u vodu netransparentnih kriterija.

Od sastanka 9. studenog premijera i predsjednika očekuje puno važnije stvari, a ne ovaj sukob.

- Opoziv predsjednika o kojem se špekulira, a nije ga niti jednom spomenuo Plenković, nije realan, ali se šalju poruke. Nisu te poruke izrečene u afektu. Nije realno da se na ovaj način radi opoziv predsjednika države, a osobito ne zbog psihofizičkog stanja, tko bi to utvrđivao, to su besmislice. Jasno je propisano kako se provodi opoziv, kazala je.

Ne smatra da je Ustavni sud pod pritiskom, iako je, dodala je, "i predsjednik Ustavnog suda pod baražnom vatrom predsjednika države".  

Zaključila je da se stalno djeluje u situacijama podijeljenosti te da te utege nose i nove generacije. 

-To je nešto što je virus koji je usađen u nas, ali bezobzirniji nego ranije, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!