12:28 / 04.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Škibola traži lex specialis za 'švicarce'

Foto: ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trenutačno bankama prijeti više od 120 tisuća tužbi za utvrđenje ništetnih ugovora i to je prijetnja za urušavanje pravosudnog sustava, ocijenio je Škibola na konferenciji za novinare.
Nezavisni zastupnik Marin Škibola pozvao je danas Vladu da slijedom presude Vrhovnog suda na temu konvertiranih kredita u švicarskim francima donese poseban zakonski akt i tako riješi pitanje odštete za dužnike CHF kredita kako se pravosudni sustav ne bi dodatno opteretio s više od 120 tisuća mogućih tužbi.

Trenutačno bankama prijeti više od 120 tisuća tužbi za utvrđenje ništetnih ugovora i to je prijetnja za urušavanje pravosudnog sustava, ocijenio je Škibola na konferenciji za novinare u Saboru. Pozvao je stoga Vladu da donese zakonsko rješenje kojim će se taj problem riješiti bez dodatnog opterećenja za pravosudni sustav.

- Svim faktorima, pa tako i bankama, trenutačno je u interesu da Vlada ponudi rješenje kroz zakonski akt lex specialis koji bi ponudio odštetu svim građanima tako da ne idu u privatne sudske sporove, a banke primora prekršajnim sankcijama ako to ne učine, rekao je. Škibola je podsjetio da je odlukom Vrhovnog suda utvrđeno da korisnici kredita u švicarskim francima koji su konvertirali svoje kredite u euro prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju iz 2015. imaju pravo na tužbe protiv banaka i povrat preplaćenog novca.

- To je velik pomak u pravosudnom sustavu, za usklađivanje sudske prakse jer su niži sudovi u prošlosti često odbacivali tužbe konvertiranih kredita, međutim, to neće više biti slučaj jer presuda Vrhovnog suda jasno zaključuje da postoji i njihov pravni interes, ocijenio je.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!