14:48 / 12.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Skoko i Macan o "ping-pongu" predsjedničkih kandidata

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 pretkampanju i kako se ponašaju potencijalni predsjednički kandidati komentirali su komunikacijski stručnjaci Božo Skoko i Krešimir Macan.
Nalazimo se u pretkampanji, no sudeći prema količini i sadržaju izjava, kao da smo već debelo u kampanji za Pantovčak. Ipak, neki od onih koji su najavili svoju kandidaturu uopće nisu u medijima, a neki svakodnevno komentiraju dnevnopolitičke događaje. Kako to čine i ne čine, u Studiju 4 objasnili su komunikacijski stručnjaci Božo Skoko i Krešimir Macan.

- Za predsjedničku fotelju kandidata sve više
- Mamić: Ocjena za predsjedničke kandidate dovoljan 2
- Kuljiš: Zašto bi pjevač iz Slavonije imao velike ovlasti u miru? 

Božo Skoko
ne vidi neke strategije u pretkampanji, na što je Macan dodao kako vidi jednu strategiju - troje favorita trudi se da se ne nađu na istom mjestu i uspješno se izbjagavaju. Krešimir Macan dodao je kako se ne zna ni  tko se kome obraća jer sve troje imaju svoje baze i brojke se ne pomiču. 

Ping-pong predsjedničkih kandidata

- U ovom trenutku svi guraju Škoru krajnje desno da mu limitiraju rast, predsjednica bi išla malo desno i malo u centar. Pitanje je kamo će krenuti Zoran Milanović jer mu za eventualni drugi krug treba malo više od onoga koliko ima, kazao je Macan. Božo Skoko upozorio je na apsurde i iznio podatke  prema kojima 15 posto glasača SDP-a podupire Kolindu Grabar-Kitarović. Dio SDP-a ne doživljava Milanovića, a Škoro ima simpatizera i na ljevici.

- Populistička je Škorina izjava da bi trebalo zabraniti neke političke strukture, on je zajahao val negativnosti prema Miloradu Pupovcu, kazao je Skoko. Predsjedničino lupanje šakom o stol u intervjuu HTV-u okarakterizirao je kao želju da pokaže odlučnost vezano za teme koje zanimaju desno biračno tijelo. Milanović, smatra Božo Skoko, voli zabavljati svojim izjavama, ali bi ga to moglo koštati - ispada neozbiljan. "Čaršija ga je već koštala", nadovezao se Macan i dodao kako kandidati igraju ping-pong, a građani čekaju hoće li se što dogoditi.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Ako imate kampanju, imate temu koju želite nametnuti. Kandidat HSLS-a Dejan Kovač jaše na temi transparentnosti i uporan je. Ne da se navući u dnevnopolitičke igre i radi veću kampanju za HSLS - za parlamentarne izbore, kazao je Macan. Skoko je dodao kako se o Kovačevu sažetom programu objavljenom na društvenim mrežama danima razgovaralo, a komentirali su ga i ustavni stručnjaci.

Rezultati prvog kruga s minimalnim razlikama između kandidata 

- Moramo napraviti distinkciju između predsjednice i njezinih izazivača. Oni sebi mogu dopustiti da lupetaju. Onda Milanović može reći da je Mađarska nebitna država i slično. Međutim, moraju paziti da ne prijeđu mjeru dobrog ukusa jer ljudi pamte, naglasio je Skoko. Macan je dodao da Škoro trenutno najviše zaostaje jer se mora izboriti za ring (24 do 25 posto) i ulazak u drugi krug, a za to treba spustiti rejting predsjednici. Možda nešto uzme i Milanoviću. Međutim, svi čekaju što će napraviti Kolakušić koji je velika nepoznanica, zaključio je Macan. Svaki glas će na ovim izborima odlučivati, naglašeno je u razgovoru. Analitičari upozoravaju da bi se rezultati prvog kruga mogli kretati s razlikom od 1 do 2 posto.

Jaki kandidati, stratezi i ekshibicionisti 

- Ja bih kanditate podijelio u tri skupine. Aktualna predsjednica, Milanović i Škoro koji zasad imaju ozbiljnu šansu da postanu predsjednici države. U drugoj skupini su oni koji su svjesno ušli u kampanju kako bi ojačali svoj rejting ili promovirali svoje političke opcije za parlamentarne izbore. U trećoj su skupini ekshibicionisti koji ulaze tek tako da se pojave, a u četvrtoj su oni koji precjenjuju svoje mogućnosti i stvarno misle da mogu nešto napraviti, rekao je Božo Skoko. Na to je Macan dodao kako je Milan Bandić idealan kandidat koji može promiješati karte i napraviti nered, pa više ne bismo znali tko kako stoji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!