Petra je ostala trudna sa 17 godina, ali od škole nije odustala

09.04.2021.

07:36

Autor: Barbara Majstorović/Puls/HRT/V.G.

Petra Oršuš

Petra Oršuš

Foto: Puls / HRT

Petra Oršuš učenica je 4. razreda Opće gimnazije u Prelogu. U trećem je razredu ostala trudna i danas je majka osmomjesečnog Noe. Ipak Petra nije prekinula školovanje. 


Uz pomoć roditelja, profesora i razrednih kolega nastavila je obrazovanje, a nakon srednje škole planira upisati Studij ranog predškolskog odgoja u Čakovcu.

Na Svjetski dan Roma odlučila je ispričati svoju priču kako bi upozorila na važnost obrazovanja pripadnika romske nacionalne manjine.

- Rođena sam u Čakovcu. Odrasla sam Pribislavcu, u romskom naselju. Školovala sam se u OŠ Vladimira Nazora Pribislavec i kasnije upisala gimnaziju u Prelogu. U mojoj obitelji, kao i u mojoj okolini, se govori romski. Međutim, ja sam već s tri godine počela pričati hrvatski. U školovanju nisam imala nikakvih problema s hrvatskim jezikom. Gimnaziju sam upisala jer sam znala da jednog dana želim studirati. Zanimaju me jako poslovi koji uključuju djecu i općenito ljude. Moji željeni studiji su bili Pravo ili Filozofski fakultet, u čemu sam nažalost spriječena, govori Petra. 

Naime, Petra je sa 17 godina ostala trudna. Kazala je kako je razmišljala o abortusu, ali na kraju je ipak odlučila zadržati dijete.

- Moji su uvijek bili za to, rekli su : Mi smo tu, pomoći ćemo ti, završi školu, osamostali se i radi što želiš, kaže Petra.

- Kao mama, bit ću tu, razumijem je. Bit ću joj podrška i pomoći joj da to prebrodi i ide dalje, da završi fakultet i da joj se ostvare snovi. Svojim kćerima želim bolju budućnost, da se zaposle i da imaju svoj kruh, dodaje Petrina majka.

Petra živi u s roditeljima. Iako je uz braću i sestru u obiteljskom domu uvijek bučno, Petra kaže kako uvijek nađe vremena za učenje. Roditelji ili braća, kad zatreba, pričuvaju joj dijete kako bi stigla izvršiti sve školske obveze.

- Sad sam maturantica. Namjeravam upisati rani predškolski odgoj u Čakovcu. Dalje ne mogu otići jer moje je dijete s posebnim potrebama koje me treba jako puno, ne može bez mene, kaže Petra.

- Kad sam saznala da sam trudna, bila sam u šoku. Nisam znala jesam li spremna, mogu li ja to. Međutim, rekli smo što bude - bude. Dijete je dar Božji, a škola će se već nekako riješiti, dodaje Petra. 

Njezina razrednica Valentina Pirc Mezga kaže da je Petra uzorna učenica. 

- Nakon što je ostala trudna, zatražila je razgovor sa mnom i dogovorile smo da će nastaviti obrazovanje. Bila je redovita na nastavi kroz trudnoću, dokle je mogla pohađati nastavu. Kada više nije mogla, mi smo joj slali materijale i izašli maksimalno u susret. Puno su pomogli i moji kolege koji si individualno pomogli oko određenih predmeta. Bilo je važno i da se njezin otac uključio i rekao da im je kao obitelji bitno da Petra nastavi  obrazovanje, bilo mi je jako drago to čuti, kaže razrednica.

Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!