18:18 / 22.05.2020.

Autor: Dominique Bratović-Vela/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Škola kreće u ponedjeljak - burne rasprave još traju

-

-

Foto: - / -

Većina od 300 učenika nižih razreda novozagrebačke škole Trnsko, prema najavama, doći će u školu u ponedjeljak. Novi raspored je spreman, a na brojne upite roditelja odgovaraju najbolje što mogu.
I dalje traju burne rasprave o pozivu resornog ministarstva za povratak svih učenika nižih razreda u školske klupe od ponedjeljka. Bez obzira na to koliko djece u ponedjeljak dođe na nastavu, učitelji će i dalje provoditi model mješovite nastave - u školi i na daljinu.

Većina od 300 učenika nižih razreda novozagrebačke škole Trnsko, prema najavama, doći će u školu u ponedjeljak. Novi raspored je spreman, a na brojne upite roditelja odgovaraju najbolje što mogu. - Mi smo imali najavu 182 učenika jučer u 12, sad se broj povećava, roditelji traže stav škole, teško je naći stav, stav je da je škola otvorena i da je prema uputama Ministarstva djeci mjesto u školi, što se tiče razredne nastave, rekao je Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko i predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola grada Zagreba.

Treba slušati struku, a struka je prije 2 dana rekla - uz poštivanje epidemioloških uputa - škole su sigurne za povratak učenika nižih razreda i zaposlenika, poručuju roditeljima i premijer i ministrica obrazovanja.

- Ne vidim što bi to trebalo priječiti roditelje ili đake da idu u školu ukoliko smo reaktivirali gotovo sve što je moguće reaktivirati u gospodarstvu i društvenom životu, poručio je premijer Andrej Plenković

- Škola je jednako sigurna kao i dom,  jasna je bila od početka i moja poruka, djeci  je mjesto u školi. Imaju priliku još raditi na vještinama koje je jako teško razvijati on line, kaže ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

No, u ovoj neredovitoj nastavnoj godini, ističe, ne mogu se u potpunosti zanemariti strahovi roditelja, od onih pogođenih zagrebačkim potresom, do obitelji s kroničnim bolesnicima. Zato će nastava na daljinu i dalje biti rješenje za djecu koja ostanu kod kuće, ali od ponedjeljka - uz roditeljsku ispričnicu. - Bez straha i bojazni pošaljite djecu u školu, ako netko iz objektivnih ili subjektivnih razloga to ne učini, ispričat će se učitelju svog djeteta koji će zabilježiti taj razlog, poručuje Divjak.

Od ponedjeljka i ravnatelji će morati, više nego dosad, prerasporediti učitelje iz rizičnih skupina i pronaći im zamjene u razredu.

- Ona je rekla, bit ću u knjižnici, pripremati materijale za dan škole, tako će sudjelovati u svom radu, ali neće biti pod utjecajem direktno učenika, kaže ravnatelj Petrović.

Uz suradnju s gradovima i županijama, treba organizirati i prijevoz za veći broj učenika, a škole temeljito pripremiti, da budu sigurne.

- Teško je uskladiti da ulaze svakih deset minuta, da izlaze svakih deset minuta, teško je organizirati da se ne sretnu.  Mi ćemo dati sve od sebe, rekla je Ana Blagović, ravnateljica OŠ Dragutin Tadijanović, Slavonski Brod.

Stručnjaci HZJZ-a pozivaju djecu u škole, a roditeljima preporučuju - mjerite im temperaturu i upisujte u bilježnicu  koju će nastavnik svakodnevno provjeravati.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!