Škola na daljinu nije jednostavna ni za koga, a posebno za Marka i Filipa

04.05.2020.

15:33

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

default error photo
Filip i Marko 17-godišnji su blizanci. Marko ima cerebralnu paralizu, Filip ADHD.
Škola na daljinu nije jednostavna ni za koga, a posebno nije za djecu s teškoćama u razvoju. Kontakti s pomoćnicima u nastavi svedeni su na minimum ili ih uopće nema pa roditelji osjećaju da je sav teret školskih obveza na njihovim leđima. Uskladiti virtualnu školu s fizikalnim terapijama zahtjevan je zadatak.

Filip i Marko 17-godišnji su blizanci. Marko ima cerebralnu paralizu, Filip ADHD. Uskladiti nastavu, vježbe i ostale obveze bilo je teško i prije situacije nastale zbog koronavirusa, a sada je još teže.  

- Teško mi je raditi preko interneta, kaže Marko Matanović za HRT-ov Regionalni dnevnik. Najteži mu je predmet informatika.

Pitamo ga koliko mu mama pomaže.

- Manje ona zna nego ja, smije se Marko.

Dan im počinje prije 8. Nakon doručka vrijeme je za školske obveze. 

- Najveći problem je vrijeme. Izgubite puno vremena dok pokušavate riješiti zadatak. Bez obzira na prilagođen program, puno je tu sjedenja, a Marko, primjerice, ne bi trebao ni sjediti u ovim kolicima koja mu nisu ni adekvatna, kaže majka Jasminka Matanović.

Iako komuniciraju s pomoćnicima u nastavi i školom s pomoću internetskog kanala, teret obrazovanja trenutačno je na majci.

- Ne stignete ni vježbati, ne stignete ni skuhati kako treba, ništa ne stignete, kaže Jasminka.


Sustav se mora brinuti za najranjivije, poručuje pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

- Potrebno je razviti sustav koji će im pružiti ne samo fiktivno, već i prava prava da znaju da netko o njima brine, kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Grad Rijeka se s okolnostima koje je donijela pandemija bori višim socijalnim cenzusom, a, među ostalim, s volonterima je organizirao dostavu hrane i lijekova potrebitima.

- Prvenstveno i osnovno gdje se ljudi moraju javiti je Centar za socijalnu skrb. Normalno da se oni mogu javiti i kod nas da vide što mogu ostvariti u sklopu našeg socijalnog programa, kaže Karla Mušković, pročelnica riječkog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

U ovoj situaciji to se uglavnom obavlja telefonom ili putem e-pošte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!