Škola na Knežiji evakuirana nakon lažne dojave o bombi

17.11.2022.

11:12

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

U Zagrebu je jutros policija dobila dojavu da je u Osnovnoj školi "Horvati" - postavljena bomba. Specijalizirani policijski službenici pregledali su školu i utvrdili da nema eksplozivne naprave. Ove godine policija je zaprimila 58 anonimnih lažnih dojava, riječ je uglavnom o institucijama i javnim objektima.

Neugodno jutro za učenike i djelatnike zagrebačke osnovne škole "Horvati". Zbog lažne dojave o bombi, svi su evakuirani.

- Policija je zaprimila anonimnu dojavu o eksplozivnoj napravi, te su nas kontaktirali. U dogovoru s policijom evakuirali smo učenike i sve zaposlenike škole iz školskih prostorija te obavijestili roditelje, rekla je Manuela Piškor Podobnik, ravnateljica OŠ Horvati, Zagreb.

Slijedio je pirotehnički pregled škole.

- Oni su obavili svoj uviđaj, bio je čak i službeni pas na terenu, pregledane su sve učionice, sve stvari. Tako da su oni utvrdili da ekspolozivne naprave nema i da je nastavu moguće održati u popodnevnim satima, rekla je Piškor Podobnik.

Nije ovo prvi put da se lažno dojavljuje o bombi u školama. Sredinom rujna - lažna dojava u čak osam bjelovarskih škola.

- Situacija koju nikome ne želim i koja se nadam neće ponavljati uopće, jer to je za sve nas veliki šok. To je nešto što uznemiruje roditelje, učenike, dovodi ih u opasnost, rekao je Dario Malogorski, ravnatelj Tehničke škole Bjelovar.

Iako su dojave u svim slučajevima bile lažne - nelagoda za učenike, roditelje i djelatnike škola bila je stvarna.

- Svakako ne utječu pozitivno, to je jedan stres koji nije svakodnevni, iznenadni je, kazala je Sandra Hermanović, pedagoginja, Tehnička škola Bjelovar.

A kada su u pitanju lažne dojave - zakon je jasan.

- Tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red i pruža pomoć pri događaju koji hitno traži djelovanje službe, čini kazneno djelo Lažna uzbuna iz članka 316. Kaznenog zakona, a za koje je propisana kazna zatvora do tri godine, kažu iz MUP-a.

Jer riječ je o neodgovornom ponašanju - koje za posljedicu ima nemir i strah kod svih. Pogotovo - onih najmlađih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!