"Škola na trećem"

16.03.2020.

09:27

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/IMS/HRT

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oni koji su zakasnili danas za virtualnu školu, snimku će moći pogledati na You Tubeu.
Počeo je alternativni školski program. Učenici od 1. do 4. razreda mogu pratiti nastavu putem HRT-a - u "Školi na Trećem", a oni viših razreda i srednjih škola putem virtualnih učionica. Za učenike u Istri "on-line" nastava počela je danas, s obzirom na to da su ondje imali dva dana više za pripremu, a za sve ostale - od srijede.

Dobro jutro, djeco, počinje "Škola na Trećem"

Prijenos "Škole na trećem" možete pratiti na HTV3 te na HRTi-ju, a sadržaj će biti kasnije dostupan i na Youtube kanalu "Škola na trećem".

-
Za sada je sve u redu, reakcije su dobre, javile su nam se učiteljice, djeca, dobili smo fotografije kako gledaju "Školu na Trećem", spremni su pred ekranima, nadamo se da će im biti korisno jer ostaju u kontinuitetu školovanja - izjavila je u emisiji Studio 4 Rahela Štefanović, urednica na HRT-u.

- Oni koji su zakasnili danas za virtualnu školu, snimku će moći pogledati na You Tubeu - pojasnila je i dodala kako osim klasične nastave pred pločom, djeci su osigurani i materijali iz dječjeg programa koji su edukativni ali i zabavni.

Učenje i zabava za djecu uz HRT-ove platforme

Prvi razred traje 2 sata - od 8 do 10, drugi razred traje od 10 do 12, nakon toga je "veliki odmor" u kojem se mogu pogledati BBC-jevi dokumentarci o životinjama. Nakon toga je 3. razred od 13 do 15 sati i četvrti od 15 do 17.

- Prvi tjedan će biti koncentriran oko hrvatskog, matematike, prirode i društva, malo glazbenog. Od srijede ili od utorka ćemo emitirati i tjelesni, tu su se javili naši olimpijci, svjetski prvaci koji su volontirati i napravili vježbe za djecu prema planu i programu školskih učitelja tjelesnog - objasnila je Štefanović.

- Ovo je naš doprinos društvo, mislim da smo dobro odreagirali i napravili u rekordno kratkom roku sve kako treba - ocijenila je i dodala kako s nestrpljenjem očekuju prve kritike.

- Uvažit ćemo svaku kritiku i popraviti sve što se može popraviti - najavila je.

Kibernetički napad

Nastava preko HRT3 i Sportske TV se izvodi uspješno, no sustav preko kojeg se prenosi je trenutačno pod kibernetičkim napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama.

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak izjavila je da je hakerski napad prijavljen policiji.

- Problem se rješava. Propusnost je malo slabija. Ja sam sigurna da ćemo zajedničkim naporima to riješiti. 

Stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće.

Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu.


MUP: Za hakerski napad na Carnet moguća je i zatvorska kazna Policija je potvrdila da je Carnet prijavio hakerski napad, odnosno "teško kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka", za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.

- Počinitelji su izvršili tzv. DDoS kibemetički napad na središnji poslužitelj AAI@EduHr sustava koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom Carnetovim uslugama - navodi MUP.

Dodaju da je u tijeku kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja ovog kaznenog djela.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!