13:26 / 30.09.2018.

Autor: S.F./I.H./HRT

Škola u kojoj je "sve u najboljem redu"

-

-

Foto: - / -

Iako prometno izolirani, naučili su brinuti se o sebi, pomagati i ono što je najvažnije - pripremiti svoje učenike za život.
U maloj goranskoj školi, onoj u Skradu, naišli smo na nesvakidašnju situaciju - školski suživot učenika i malenih iz vrtića. Osim toga škola djeluje kao obitelj, svi svima pomažu, nikome ništa nije teško, a sve je u najboljem redu. Kažu - "mi smo prava škola za život." 

U ovoj školi nema bulinga, mobinga, svađa, ljubomore. Jedu zdravo, ono što uberu, i sve je nekako toplo i drugačije. Veliki pomažu malima, a školarci i predškolci imaju istog ravnatelja. Predškolci su tu, prema zakonu i oni se vode kao jedan razred, objašnjava nam ravnatelj OŠ Skrad Vjekoslav Pintar.

Taj mali razred zatekli smo u slavlju, Sara puni pet godina. Imaju već mnogo pitanja za školarce. U njihovoj školi za život ih uče da sve dijele. I oni veći u zadruzi Poštirkanac sve dijele s općinom. Svake godine naprave čestitke za Božić, općina plati, pa imaju novac za Zadrugu.

A zadruga se brine za očuvanje tradicije skradskog kraja. I Poštirkanac je tradicija. Poštirkanac je bio čovjek koji je, kada je išao primjerice kopati krumpir,  uvijek bio u košulji, pa mu se rastrgala od rada, kaže Antun. A kada je išao van uvijek je bio poštirkan, odnosno uređen.

U školi je 70% učitelja putnika, dolaze iz Rijeke, Delnica, Karlovca. Rade još u dvije ili tri škole kako bi popunili tjednu normu. Nekada je teško, danas su djeca zahtjevnija pa treba više pripreme, tako da zna biti naporno, pogotovo kada su vremenske neprilike, kaže učiteljica Martina Jakovac.

Ima i djece putnika. Učiteljica Jakovac je po potrebi i vozač i domar. To su prednosti takve škole. Iako prometno izolirani, naučili su brinuti se o sebi, pomagati i ono što je najvažnije - pripremiti svoje učenike za život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!