20:55 / 23.06.2019.

Autor: Boris Kanazir/Ana Bralić/HRT

Škola u Oklaju se raspada, Ministarstvo će pomoći

-

-

Foto: - / -

Zgrada osnovne škole u Oklaju gotovo se raspada, a zidove prekriva plijesan zbog vlage i krova koji prokišnjava.
U emisiji Nedjeljom u 2, u kojoj je gostovala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, pokazano je u kakvim uvjetima rade učenici i nastavnici osnovne škole u Oklaju. Zgrada se gotovo raspada, a zidove prekriva plijesan zbog vlage i krova koji prokišnjava.

-
Blaženka Divjak u Nedjeljom u 2
- Frontalna reforma školstva - što treba znati

- Kad su kiše, u hodniku sportske dvorane se ne smije paliti svjetlo zbog opasnosti od strujnog udara jer su instalacije natopljene. Ne znam uopće kako inspekcije dozvoljavaju rad u takvim uvjetima, kaže jedan roditelj.

Oko 250.000 kuna, koliko će Šibensko-kninska županija platiti sanaciju, teško da će riješiti problem. Ipak, i Ministarstvo može pomoći. Tko je odgovoran, ministrica Blaženka Divjak ne dvoji.

Krivi su, kazala je -  županije i gradovi koji su osnivači i koji godišnje u svoje proračune samo za škole, za minimalni standard, dobivaju 1,4 milijarde kuna. "Ako problem neće riješiti županija, ako oni pokažu da nemaju sredstava kraj svega što su dobili - to moraju reći. Mi ćemo uskočiti, poručila je.

U Oklaju se sada mogu samo nadati da će u novu školsku godinu u obnovljenoj, suhoj zgradi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!