20:47 / 19.03.2018.

Autor: S.F./B.S./HRT

"Škola za život" - u šibenskoj osnovnoj školi odbili eksperiment

-

-

Foto: - / -

"Što ako eksperiment ne uspije. Što ćemo dogodine, hoćemo li ih vratiti natrag?", objašnjava Margit Vrbičić zašto ne žele sudjelovati u programu Ministarstva obrazovanja.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je rezultate javnog poziva školama za izvođenje eksperimentalnog programa "Škola za život", koji bi trebao startati od nove nastavne godine u prvim, petim i sedmim razredima osnovne te prvim razredima srednje škole.

Divjak u Temi dana: Detalji programa 'Škola za život'

Prijavile su se 143 matične osnovne škole i 231 područna te 72 srednje, ali mjesta nema za sve. U eksperimentalni program bit će uključeno najviše 50 osnovnih i 30 srednjih škola.

Ministrica Divjak nije skrivala zadovoljstvo odazivom za eksperimentalnu provedbu reforme školstva. "Moramo imati geografsku pokrivenost kako bi svakoj županiji u Hrvatskoj dali priliku da ima barem jednu eksperimentalnu školu zato što je cilj da nakon eksperimentalne provedbe te škole budu središta za daljnju edukaciju", izjavila je.

Prema planu, sudjelovat će šest tisuća učenika, a  prijavljeno ih je 25 tisuća. Kriteriji za odabir, osim geografske pokrivenosti, bit će i motivacija za sudjelovanje u eksperimentalnoj provedbi.

U Adžamovcima i Bebrini svakako su bili motivirani. "Naše mišljenje je da naše školstvo treba korjenite promjene i tu vidimo priliku. Svaki dan gledamo nedostatke u praksi i zaista želimo nešto promijeniti", kaže Marija Petričević iz OŠ "Vladimir Nazor" Adžamovaca.

No, u šibenskoj osnovnoj školi Meterize jednoglasno su odbili sudjelovanje u eksperimentalnoj fazi. "Što ako eksperiment ne uspije, a ta djeca su prošla prvi razred i peti razred. Što ćemo dogodine, hoćemo li ih vratiti natrag?", objašnjava zaposlenica škole Margit Vrbičić.

U 5. zagrebačkoj gimnaziji također su se prijavili, no najprije su tražili odgovore na razna pitanja - među ostalima, i ona vezana za državnu maturu. Od Ministarstva su, kažu iz škole, dobili jasan odgovor da to neće utjecati kasnije na državnu maturu.

Za eksperimentalnu provedbu reforme osigurano je 200 milijuna kuna za opremanje škola i edukaciju nastavnika, a koje su škole odabrane, znat će se do kraja ovoga tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!