Škola za život u tisku, od sutra i na webu

22.01.2019.

17:51

Autor: Sunčica Findak/I.H./HRT

default error photo
Prvi smo vidjeli 19 kurikuluma nastavnih predmeta i 5 međupredmetnih tema. Kada će dokumenti biti dostupni svima, zna naša Sunčica Findak.
U ovim trenucima u Narodnim novinama tiskaju se dokumenti na temelju kojih će se od jeseni u našim školama provoditi cjelovita kurikularna reforma. Prvi smo vidjeli 19 kurikuluma nastavnih predmeta i 5 međupredmetnih tema. Kada će dokumenti biti dostupni svima, zna naša Sunčica Findak.

U Narodnim novinama objašnjavaju kako po službenoj dužnosti moraju objaviti odluku ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o donošenju kurikuluma.

- U ovom slučaju riječ je o reformi koja uključuje velik broj kurikuluma i oni su sastavni dio tih odluka, rekla je izvršna urednica Narodnih novina Gordana Mihelja.

Sutra će biti objavljeni u elektroničkom obliku, a zatim i na pozamašnom broju tiskanih stranica. Sada su u tisku, primjerice, kurikulumi engleskog, njemačkog, francuskog, talijanskog, matematike, geografije, biologije, prirode. U kojima, na veliku sreću učenika, primjerice više nema "bubanja" vrsta životinja, biljaka.

- Istražuju se odnosi među živim bićima, ali istraživački pristup, ne učenje činjenica napamet nego istraživanjem, rekla je Helena Valečić, članica mentorskog tima obrazovne reforme Škola za život.

Tiska se danas i tehnička, ali i likovna kultura. U kojoj će također biti više istraživanja, a osim tradicionalne likovne tehnike učenici će raditi  i animaciju.

U tisku su još i dvije nove međupredmetne teme - osobni i socijalni razvoj te uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije. Svi s nestrpljenjem očekuju kada će u tisak kurikulumi hrvatskog jezika i povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!