Školarci prosvjedovali zbog klimatskih promjena

24.05.2019.

17:04

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Očekuje se da će sudjelovati više od milijun mladih iz 110 zemalja.
U novom valu globalnog prosvjeda "Petkom za budućnost" školarci diljem svijeta, od Novog Zelanda do Europe, napustili su učionice i izišli na ulice - kako bi upozorili na problem klimatskih promjena.

Treći put na prosvjed za klimu izišli su i zagrebački školarci, njih 200-tinjak.

Stotine tisuća mladih Europljana izašlo je u petak na ulice kako bi upozorili da klimatske promjene trebaju biti u središtu nedjeljnih europskih izbora.

U Njemačkoj ih je prošetalo 320.000 u više od 200 skupova, prema podacima pokreta "Friday for Future" koji je pokrenuo te mobilizacije.

U kolumni njemačkog lista Sueddeutsche Zeitung su mlada švedska aktivistica za klimu Greta Thunberg i njemačka istomišljenica Luisa Neubauer uputile poziv na što veću mobilizaciju u Europi i u svijetu.

- Vrijeme je za sve nas da pružimo otpor na svjetskoj razini, napisale su i dodale da imaju "dojam da brojni odrasli nisu u potpunosti shvatili da mladi sami neće moći zaustaviti krizu klime".

Srednjoškolka Greta Thunberg (16), koja je kod tisuća mladih probudila svijest o nužnosti borbe s klimatskim promjenama, sama je svakog petka isticala transparent "školskog štrajka za klimu" ispred parlamenta u Stockholmu.

Njezina inicijativa se proširila na više zemalja i tisuće mladih su počele izlaziti petkom na ulice.

Greta Thunberg je ovog petka predvodila skup ispred 4000 mladih u Stockholmu.

U Oslu su mladi također prosvjedovali, kao i u Pragu i drugim češkim gradovima.

U Parizu se pokupilo oko 15.000 mladih, u Beču 1500, a u Bruxellesu 7500, prema podacima policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!