16:07 / 29.04.2020.

Autor: Melita Šare/Ana Papec/HRT

Škole i vrtići spremaju se za ponovni rad

-

-

Foto: - / -

U trećoj fazi popuštanja zaštitnih epidemioloških mjera dječji vrtići i osnovne škole za učenike od prvog do četvrtog razreda vrata bi trebali otvoriti 11. svibnja.
U trećoj fazi popuštanja zaštitnih epidemioloških mjera dječji vrtići i osnovne škole za učenike od prvog do četvrtog razreda vrata bi trebali otvoriti 11. svibnja. Hoće li to biti moguće na zadarskom području, imaju li škole dovoljno sapuna, papira, novca za nabavu maski i dezinficijensa, tople vode, što na sve kažu roditelji - provjerila je naša zadarska ekipa.

Ravnatelji svih zadarskih osnovnih škola okupili su se kako bi raspravljali o problemima i pripremili se za moguće otvaranje škola za niže razrede 11. svibnja.

- Nabavili smo sav potreban higijenski materijal i još treba nabaviti dezinfekcijska sredstva, zaštitne maske. To ćemo ovih dana čim čujemo od Ministarstva koji su uvjeti pod kojima možemo raditi, ističe ravnatelj OŠ "Zadarski otoci" Davor Barić.

Smatra da u njegovoj školi problema s nedostatkom spremačica neće biti. No kako je topla voda spojena sa sustavom grijanja, to moraju riješiti.

- Upalit ćemo kotlovnicu ujutro na sat vremena, napuniti taj spremnik od 2000 litara i on će cirkulirati dok djeca budu u školi, objašnjava ravnatelj Barić.

Na telefonu je stalno, s roditeljima i učiteljima.

- Sigurno jedno 30 posto, otprilike, djece neće doći, prema ovome što smo dosad čuli i razgovarali.

Među roditeljima tih 30 posto djece je i jedna mlada zadarska mama. Šestogodišnja Nina ipak neće krenuti u vrtić 11. svibnja. Smatra da je još prerano za školu.

I Zadranka Antonija Čorak ima prvašića. I ona je oprezna.

- Vjerujem da su oni premali da bi se mogli držati, da bi se mogli udaljiti, distancirati jedan od drugih.

Nije vijest da su naše škole znale ostajati bez papira, sapuna i drugih potrepština. To se više ne bi smjelo događati, tvrde odgovorni.

- Mi smo se ovdje dogovorili s ravnateljima da se ne smije dogoditi niti jedne sekunde da bude situacija u školi bez papira, sapuna, tople vode, kaže pročelnik za obrazovanje Grada Zadra Joso Nekić.

O tome kako bi to trebalo funkcionirati u razredu, znat će se više sutra.

Iako još čekaju upute za postupnu normalizaciju rada, čakovečke škole i vrtići također se pripremaju za ponovni dolazak djece. 

S materijalnim uvjetima većih problema ne bi trebalo biti, čuli smo proteklih dana, iako pojedinim vrtićima i školama održavanje razmaka od dva metra u učionicama i prostorijama predstavlja problem. No, na reakcije roditelja na sjeveru Hrvatske još se čeka. 

Pripreme škola i vrtića u Čakovcu

Prazni hodnici, učionice i dvorište - prizori su koji se mogu vidjeti u I. osnovnoj školi u Čakovcu. No tako ne bi trebalo ostati do kraja školske godine, jer bi polovinom svibnja trebala početi nastava za učenike nižih razreda.

- Ministrica je obećala da će nam ovaj tjedan dati konkretne upute, koje će ona opet dobiti od Stožera civilne zaštite. Mi se pripremamo za to, spremni smo, kaže ravnatelj I. OŠ Čakovec Siniša Stričak.

Velik problem bit će organizacija nastave uz pridržavanje mjera socijalne distance u učionicama.

- Mi smo najveća škola u Međimurskoj županiji, tako da će nam biti jako teško organizirati takvu nastavu, zbog toga jer je u našim razrednim odjelima po 26-27 učenika. Znači, ako bi ova mjera bila od 10 učenika koji smiju biti u jednom razredu, morali bismo ih smjestiti u 3 učionice, dodaje.

S istim problemom suočeni su i u gradskom dječjem vrtiću, gdje kažu da će biti dosta teško, jer su djeca razigrana i radoznala, ali da će organizirati siguran boravak djece.

- S obzirom na to da bi trebalo biti petoro djece, donekle ćemo uspjeti osigurati na taj način da smanjimo broj djece i naravno smanjimo broj odgojiteljica, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića "Cipelica" Čakovec, Gordana Šoltić Siladi.

Čakovečki dječji vrtić brzo se prilagodio novonastaloj situaciji te je organizirao dežurstvo za prihvat djece čiji su roditelji morali raditi.

- Odmah smo se svi posložili. Dakle, kada je krenula ova situacija organizirali smo jednu dežurnu skupinu. Dakle, svaki dan jedan tim ovdje u matičnom objektu Cipelica, gdje roditelji koji zaista imaju potrebu djecu odvesti u vrtić, mogu ih dovesti naravno po sigurnosnom protokolu. Isto tako, organizirali smo našu web stranicu. Svi stručni suradnici i sve odgojiteljice su se uključile u osmišljavanje te naše web stranice, ističe ravnateljica Šoltić Siladi.

Za sigurnost svojih djelatnika, kada počne nastava, pobrinut će se i 1. osnovna škola Čakovec.

- Vjerojatno će morati nositi zaštitne maske, rukavice, dezinficirati se, stalno provjetravati. Evo imamo sreću da je takvo vrijeme pa ćemo imati skroz otvorene prozore, kaže ravnatelj Stričak.

U niskom startu su i djeca i njihovi roditelji, a hoće li se uistinu vratiti u školske klupe i vrtiće, znat će se za nekoliko tjedana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!