Škole koje su izdržale potrese postat će ispitni centri

24.03.2021.

07:00

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/B.A./HRT

Sisak

Sisak

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog velikih oštećenja na školama Sisačko-moslavačke županije, maturanti na potresom pogođenim područjima ispit zrelosti polagat će u posebnim ispitnim centrima. Pripreme za učinkovito i sigurno polaganje mature na Banovini već su počele... 

Škole koje su izdržale potrese postat će ispitni centri. Dva će biti u Sisku, jedan u Petrinji, a za Glinu i Topusko rješenje se još traži. Svima na pogođenom području omogućene su besplatne pripreme za maturu. 


- Stanje nije dobro i bojim se da je mnogo učenika koji neće proći maturu, kaže Gabriel Hodalj, maturant iz Siska.


A ovo nisu uobičajeni strahovi maturanata, ravnatelji podsjećaju što je sve ova generacija prošla.


- Štrajk, pa nakon toga COVID, poslije toga, nažalost, i potresi, a nakon toga moram reći da su, nažalost, osjetili i prijetnju bombom, kaže ravnatelj sisačke gimnazije Božidar Dujmić.


- Nedostatak znanja, nedostatak učenja, mislim da svi imamo neke rupe u znanju, mislim da nismo to odradili kako trebamo i da je tek sad nastala panika, smatra maturantica iz Siska Nika Šimić.


Sigurnost im ulijeva čvrst krov pod kojim će polagati maturu - u isto vrijeme i pod istim uvjetima kao njihovi vršnjaci u drugim dijelovima Hrvatske. Ipak:


- Mi svi očekujemo da će nam se barem malo izaći u susret i da će nam se neko gradivo bar malo smanjiti, kaže Nika.


- Sada ostaje sve kao da je u normalnim uvjetima jer zapravo su realno ovu godinu proveli više u nastavi, a manje online. Ako dođe do neke promjene, bit ćemo i mi o tome obaviješteni, kaže Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Dosad je na pogođenom području ispite prijavilo više od 400 maturanata. Sretni su da će, nakon svega, provjeriti znanje ondje gdje su ga i stjecali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!