Školska knjiga: Zastupnik Troskot iznio je netočne navode i neistine

31.08.2023.

12:48

Autor: T.S./HRT/Hina

Knjižara Školske knjige

Knjižara Školske knjige

Foto: Lovro Domitrovic / Pixsell

Izdavačka kuća Školska knjiga prozvala je saborskog zastupnika Mosta Zvonimira Troskota zbog iznošenja netočnih navoda i neistina, te povredu prava i interesa Školske knjige na konferenciji za medije na kojoj je govorio o uništavanju obrazovanja u Hrvatskoj.

Izjave saborskog zastupnika Mosta, Zvonimira Troskota, na konferenciji za novinare prilikom koje je iznio niz neistinitih tvrdnji u vezi sa Školskom knjigom zahtijevaju točnu i objektivnu informaciju kako bi se izbjegle dezinformacije i zaštitio integritet institucije Školske knjige kao vodećeg hrvatskog nakladnika, priopćila je Školska knjiga.

Vezano za nagradu dr. Ante Žužul, nagradu za izvrsnost u hrvatskom jeziku i povijesti, Školska knjiga ističe da se dodjeljuje najboljem maturantu za izvrsne rezultate iz hrvatskog jezika i povijesti te da nije neobično da nagrade nose ime po osobama koje ih financiraju.

Stoga je, najblaže rečeno, besmislena tvrdnja gospodina Troskota da nagrada ne može nositi ime žive osobe koja ju financira, stoji u priopćenju.

Školska knjiga također začuđujućom izmišljotinom naziva Troskotovu izjavu da Državno odvjetništvo u ladicama drži bilo kakve optužbe naglašavajući da su Školsku knjigu zakonito, 1992. godine, privatizirali mali dioničari zaposlenici od kojih je Ante Žužul otkupio dionice pet godina kasnije.

Za mišljenje Troskota kako bi udžbenici mogli biti jeftiniji u nakladničkoj kući drže pak manipulacijom informacijama navodeći da je cijena udžbenika regulirana Zakonom o udžbenicima i cijenu ne određuju nakladnici.

Očekujemo od naših zastupnika da svoje izjave temelje na činjenicama i odgovornom pristupu. Namjerno iznošenje netočnih navoda radi stjecanja političke koristi nije u skladu s etičkim standardima i odgovornošću prema građanima koje zastupaju, zaključuje Školska knjiga.

- Neshvatljivo nam je i ne razumijemo za kakve političke svrhe i ciljeve Troskot iznosi ovakve izmišljotine, dodaje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!