Škorić: Zatvaranje mosta za vozila iznad 7,5 tona ili za vrijeme sezone ili do završetka projekta

24.07.2022.

19:50

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Josip Škorić

Josip Škorić

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

Sutra je zadnji dan tehničkog pregleda, sve je spremno za utorak, veliku svečanost i otvorenje Pelješkog mosta, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta. 

Puno je bilo izazova. Većinu smo ih predvidjeli u samoj analizi rizika u pripremi projektne dokumentacije, ali ono što nismo mogli predvidjeti je koronakriza koja nam se postavila kao najveći izazov, kazao je Škorić. 

- Imamo kineskog izvođača koji je sve potrebne čelike dovozio iz Kine. Jedno vrijeme je bila i prekinuta prometna komunikacija, kako brodovima tako i avionima. Nisu mogli dopremati robu. Naši inženjeri nisu mogli ići u Kinu. Niz problema se pojavio koje smo na kraju ipak uspješno prebrodili, kazao je Škorić. 

Istaknuo je da će ti problemi vezani za COVID biti izraženi kroz povećanje cijena određenih materijala. Govoreći o održavanju mosta rekao je da je to nužan posao i da će o održavanju najviše i ovisiti trajnost konstrukcije.

Konstrukcija mosta projektirana na 100 godina 

- Ova konstrukcija projektirana je na 100 godina. Možemo reći da se po nekim iskustvima do sada, u to vrijeme od 100 godina, obično uloži u most onoliko koliko se uložilo u izgradnju. U most je ugrađeno više od 360 senzora koji prate stanje konstrukcije. Ugrađeni su i seizmografi kako bi pratili seizmičku aktivnost na ovom području. Ugrađeni su i senzori koji prate stanje betona, odnosno korozije betona i armature. Ugradili smo sve kako bi eventualne zahvate provodili što ranije, čim se ukaže potreba, kako bi preventivno reagirali na sve probleme koji bi se eventualno pojavili, kazao je. 

Preostala dionica - do kraja godine  

Izjavio je i da će se u utorak ukupno pustiti u promet 25 km ceste, do čvora Prapratno. Kaže da do kraja godine preostaje još završiti 7,8 km kako bi kompletnu dionicu predali na upotrebu i kako bi mogli reći da je završen kompletan projekt.

- Nadali smo se da ćemo to završiti sve zajedno, ali objektivne okolnosti, stanje na tržištu, postcovid efekte, nisu ipak jednako mogli podnijeti svi izvođači, tako da imamo određena odstupanja što se tiče završetka samoga projekta, međutim, trebamo znati da je ta četvrta faza velikim dijelom gotova. Izbušena su oba tunela, montirana je konstrukcija za most Ston. Dakle ključni projekti na toj preostaloj trasi su praktički završeni, kazao je. 

Na pitanje razmišlja li se o tome da se zbog turističke sezone velikim kamionima preko mosta zabrani promet, s obzirom da preostala dionica neće biti otvorena, Škorić je kazao da se u vezi s tom temom od Prometnog fakulteta naručila revizija cestovne sigurnosti te da je ta revizija dala preporuku da se zatvori promet za vozila iznad 7,5 tona te promet opasnih tvari. 

Revizija Prometnog fakulteta dala je preporuku da se za promet iznad 7,5 tona te prijevoz opasnih tvari, zatvori promet mostom. Sutra ćemo donijeti takvu odluku. Bit će to ili do dovršetka cjelokupnog projekta ili do završetka turističke sezone.

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta

Apelirao je na sve vozače koji će prolaziti novom dionicom da se pridržavaju prometnih propisa.

- Uvijek imamo loša iskustva kada se radi o novim dionicama cesta, posebno onima koje su ravne, vozne, kvalitetno napravljene, da se vozi prevelikom brzinom. Nemojte da nova dionica nosi ljudske živote. Vozite po propisu. Pratite prometnu regulaciju. To nam je svima cilj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!