18:17 / 05.07.2020.

Autor: S.M./HRT

Škoro: Domovinski pokret je na pravom smjeru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Domovinski pokret je prema privremenim nepotpunim rezultatima osvojio 15 mandata, HDZ 68, a Restart koalicija 42.
Miroslav Škoro, čelnik Domovinskog pokreta zadovoljan rezultatima izbora kazao je da su u samo 50 dana od osnivanja osvojili 15 mandata. Poručio je da će Domovinski pokret na lokalnim izborima pokazati svoju punu snagu.  

Istaknuo je da je izborna kampanja bila kratka i vrlo prljava, ali da je Domovinski pokret na pravom smjeru te da su to birači prepoznali. Smatra da Hrvatski sabor više nikada neće biti isti i da će se odsad čuti puno više različitih mišljenja. Čestitao je HDZ-u i kazao da ta stranka ima povijesnu priliku "vladati kao i do sada ili će okrenuti dres i vladati kao jedna suverenistička stranka". Najavio je da će se zastupnici Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru zalagati za ono o čemu su govorili u kampanji. 

- Nakon današnjeg dana idemo u ustrojstvo jedne ozbiljne političike opcije, koja će svoju pravu snagu pokazati na lokalnim izborima, rekao je Škoro i još jednom čestitao HDZ-u na rezultatu. Čestitao je i onima koji su s lista Domovinskog pokreta ušli u Hrvatski sabor. Poručio je za kraj: Budite sigurni da ćemo biti konstruktivni, na korist onima s kojima smo u koaliciji, koje ćemo jedine slušati, a to je hrvatski narod.     

Domovinski pokret je prema privremenim nepotpunim rezultatima osvojio 15 mandata i u skladu s tim zastupnici bi trebali biti Miroslav Škoro, Zlatko Hasanbegović, Milan Vrkljan, Davor Dretar, Vesna Vučemilović, Krešimir Bubalo, Mario Radić, Ivan Penava, Marijan Pavliček, Ružica Vukovac, Željko Sačić, Ante Prkačin, Karolina Vidović Krišto, Hrvoje Zekanović i Ruža Tomašić.

Zekanović: Domovinski pokret - treća politička snaga u državi


Komentirajući rezultate izbora Domovinskog pokreta Hrvoje Zekanović kazao je da je iznimno zadovoljan te da je to treća politička snaga u državi.

- S jedne strane me rezultat HDZ-a iznenadio, ali s druge strane i nije. Očito je HDZ duboko zagrabio u centru, pa čak i na ljevici. Ako gledamo na takav način onda nas rezultat ne iznenađuje. Katastrofalno je loš rezultat SDP-a pa je očito u tom dijelu političkog spektra HDZ zagrabio. Nije zagrabio u našem dijelu političkog spektra, nego u SDP-ovom, rekao je.

Govorio je i o tome da je na Andreju Plenkoviću sada da odluči kakvu vladu želi stvoriti. Na pitanje novinara HRT-a Eugena Husaka bi li ušao u Plenkovićevu vladu ako bude stvorena s predstavnicima nacionalnih manjina među kojima je i Milorad Pupovac, Zekanović je kazao:

- Ako je ovaj rezultat vjerodostojan onda on tu ima priliku birati - ili je tu Hrvoje Zekanović ili je tu Milorad Pupovac.


Penava: Ne odustajemo od stavova i vrijednosti izrečenih u kampanji

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je nakon rezultata izbornih anketa da bi svaki dvoznamenkasti broj mandata bio dobar. Iznenađujućim smatra "veliki broj mandata HDZ-a i 'potop' Restart koalicije". 

Odgovarajući na pitanje HRT-ovog reportera Eugena Husaka, ostaje li i dalje prema stavu da bi mogli s HDZ-om, ali ako Andrej Plenković ne bude premijer, Penava je kazao da bi sada bilo nepromišljeno govoriti bilo što dok se ne vide konačni rezultati. 

- U konačnici će ovisiti i puno toga o pregovorima koji će uslijediti. Jedna stvar je zacementirana i čvrsta, a to je da ne odustajemo od stavova i vrijednosti izrečenih u kampanji. 

Politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić izjavio je da Domovinski pokret ostaje pri stavu da premijer u novoj Vladi ne može biti predsjednik SDP-a Davor Bernardić ni HDZ-a Andrej Plenković, unatoč dobrom rezultatu koja je HDZ osvojio prema izlaznim anketama. Ustvrdio je da je Domovinski pokret jasno istaknuo svoje pregovaračke pozicije.

Milan Vrkljan kazao je da je Domovinski pokret skup vrlo ozbiljnih, kvalitetnih i obrazovanih ljudi. Kaže kako vjeruje da će vladajuća opcija biti ona koja će prihvatiti neke njihove projekte, vizije Hrvatske.


Peternel: Građani su prepoznali naš program

Rezultat izbornih anketa u središnjem Dnevniku HRT-a komentirao je Igor Peternel iz Domovinskog pokreta. Kazao je da je takav anketni rezultat očekivan.

- Mi smo cijelo vrijeme očekivali takav rezultat. Građani su prepoznali naš program. Malo iznenađuje vrlo dobar rezultat HDZ-a. Vidjet ćemo kakva je situacija s rubnim mandatima i kada se pribroje glasovi. Tada ćemo vidjeti koliko je ovo vjerodostojno. Nismo podbacili, zadovoljni smo i veselimo se sutrašnjem danu, dodaje.

Odgovarajući na pitanje je li već bio u kontaktu s nekim iz HDZ-a rekao je da nije te da ima vremena za pregovore.

- Treba vidjeti kakvi će biti konačni rezultati. Ovo su samo preliminarni na bazi izbornih anketa, kazao je Peternel. 

Miroslav Škoro je još prije nekoliko mjeseci, za vrijeme predsjedničkih izbora, najavio da će svoju pravu snagu pokazati na parlamentarnim izborima.

Pogledajte kratki pregled kampanje Domovinskog pokreta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!