19:44 / 19.03.2021.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Skoro godina dana od potresa u Zagrebu

Skoro godina dana od potresa u Zagrebu

Skoro godina dana od potresa u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

Uskoro će godina dana od razornog potresa koji je pogodio Zagreb. Obnova će, procjenjuje se, stajati oko 42 milijarde kuna. Na takvu katastrofu, koja se još pogoršala s petrinjskim potresima potkraj prošle godine, Hrvatska nije bila pripremljena, čulo se na Konferenciji o obnovi Zagreba koju je organizirao Večernji list.

Od zagrebačkog potresa, u posljednjih godinu dana, malo je toga napravljeno, jer nije ni postojao sustav pripreme i obnove od potresa, kaže Igor Kordić iz udruge SOS Zagreb.

- Prošlo je godinu dana da se oni uopće dovedu u situaciju promišljanja budućnosti ili načina kako će obnova funkcionirati. To s aspekta građana ovoga grada nikako ne može biti dovoljno, kaže Igor Kordić, potpredsjednik udruge SOS Zagreb.

Proces obnove Zagreba iznimno je složen i nužna je suradnja stručnih institucija. Ne smiju se dogoditi pogreške, pa je dobra priprema vrlo važna, kaže ministar Horvat. Ovaj su tjedan u Fond za obnovu upućene i prve odluke o konkretnim građevinskim zahvatima. 

- Od ponedjeljka pa do današnjeg dana, uputili smo 50-tak odluka prema Fondu. Jedan dio njih za uklanjanje onih objekata koji su toliko oštećeni da će ih se morati rušiti i prve odluke koje idu u segment davanja prava za konstrukcijsku obnovu, rekao je Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Postupak za građane, napominje ministar, nije toliko složen kako se u javnosti često prikazuje. Novac iz Europskog fonda solidarnosti očekuje se uskoro, i to oko 320 milijuna eura.

- Novac je zapravo najveći problem i kad gledate sva ova kašnjenja, to je prvenstveno zato što nema novaca, kaže Josip Atalić, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Koliko će sve trajati stručnjaci ne žele čak ni nagađati, jer kada se odradi ovaj prvi dio obnove oštećenih zgrada, treba nastaviti obnavljati i one sa zelenim oznakama kako bismo se pripremili za buduće potrese.

- Zakon ove zgrade nije predvidio pojačavati, ali smatramo da treba naći druge zakonodavne okvire koji bi potakle da se te zgrade statički obnove ili čak i financijski pomogli, zaključio je Tihomil Matković iz Društva arhitekata Zagreba.

Sigurno je da će se u Hrvatskoj dogoditi i novi potresi za koje moramo biti spremni. Stoga sve zgrade, kažu stručnjaci, baš kao i automobile, moramo održavati i obnavljati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!