Škoro za HRT: Dao sam sve što sam mogao; Vučemilović: Uvjerena sam da će povući ostavku

20.07.2021.

19:11

Autor: Dnevnik/HTV/D.M./V.G.

Miroslav Škoro i Vesna Vučemilović

Miroslav Škoro i Vesna Vučemilović

Foto: Bruno Fantulin/Patrik Macek / PIXSELL

Miroslav Škoro iznenada je odstupio s mjesta predsjednika Domovinskog pokreta i svih ostalih dužnosti u stranci. Objavio je to na svojem Facebook profilu uz naznaku da to čini iz osobnih razloga, a svoju je odluku dodatno obrazložio u izjavi za Hrvatski radio.

Škoro je najavio da će ostati saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora, a očekuje i počasnu funkciju u stranci. Otvara se pitanje i kako misli prepustiti novom vodstvu stranke da se nametne ako zadržava i tu najvišu hijerarhijsku poziciju u Saboru. Također, postavlja se i pitanje podsjeća li sve to na slučaj Ive Sanadera koji je 'otišao da bi ostao' i pokušao vući neke poteze iz sjene.

- U principu mantra je nekakva da, eto, ja sam gubitnik, ja sam čovjek koji je ustvari razlog zašto se napada taj Domovinski pokret i ti ljudi. Onda sam nakon jednog razgovora sa svojom obitelji zaključio da je možda najbolje da se nastavim baviti politikom, ostanem u Saboru, ali da se maknem s mjesta predsjednika DP-a, kazao je Miroslav Škoro u telefonskom razgovoru za HRT.

- Ja sam svoju utakmicu u smislu predsjednika DP-a otrčao. Dao sam sve što sam mogao, ostavio sam srce na terenu. Volim tu stranku i sve sam napravio u interesu boljitka ove naše države, zaključio je Škoro. 

Mnoge je u Domovinskom pokretu iznenadila ovakva Škorina odluka, no ne i njegovoga zamjenika Marija Radića koji je pokušao sve relativizirati te za Jutarnji list kazao kako se "ionako u rujnu u stranci moraju održati unutarstranački izbori". Radić naime, do tih izbora preuzima stranku. 

S druge strane, zastupnica i Škorina sestra Vesna Vučemilović poručuje da je njegova ostavka neprihvatljiva.

- Ostavka Miroslava Škore na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta me iznenadila kao i većinu članova i simpatizera koji me cijelo popodne zovu. Ne smijemo zaboraviti kako je u dvije godine Miroslav Škoro prošao tri ciklusa vrlo zahtjevnih izbora u kojima je on i njegova obitelj bio izložen napadima i objedama. Unatoč svemu, 10.000 članova, 400 vijećnika i saborski zastupnici njegovu odluku ne mogu i ne žele prihvatiti. Uvjerena sam da će Predsjedništvo njegovu ostavku odbaciti, a da će on svoju odluku povući, napisala je na Facebooku.Nema poveznice s aferama

- Čuo sam se sa gospodinom Škorom i nije mi rekao ništa više od onog što vi mediji znate. Možemo bez ikakve dileme reći, dao je sve od sebe, sve je stavio na kocku. Nesebično se izložio na trima izborima. Poveo je stranku, formirao je stranku. Sad osjeća dozu zasićenja, pitanje je i zdravlja i obitelji, kazao je član Predsjedništva Domovinskog pokreta Igor Peternel. 

Smatra kako ova odluka nema nikakve poveznice s nekim mogućim krakom uhićenja i afera koje se otvaraju u Zagrebu. Kaže kako do njega nije došla nijedna informacija koja bi išla u prilog takvoj tezi.


Peternel nema ambicije preuzeti Domovinski pokret

Na pitanje ima li ambicija preuzeti stranku Peternel je odgovorio: "Nemam nikakvih takvih ambicija. Mislim da je u ovom trenutku rano govoriti o novom predsjedniku stranke. Mi smo demokratska stranka, a Miroslav Škoro gospodskim je potezom ostavio stranci da se konsolidira", zaključio je.

>>> HRT-ova novinarka Mirjana Posavec kojoj je večeras, tijekom razgovora s Igorom Peternelom, pozlilo - osjeća se dobro. Vjerojatno se radilo samo o trenutačnoj slabosti, rekao je Đurica Drobac prilikom odjave središnjeg Dnevnika.

Igor Peternel

Igor Peternel

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!