Raditi u turizmu tijekom sezone nije nimalo jednostavno. Tjednima se živi i radi u petoj brzini. Još kad gost iz Afrike naruči crni rižoto...
Zaposleni u kuhinjama restorana petu brzinu itekako poznaju. U jednom restoranu u Zadru, primjerice, dnevno pripreme više od 500 jela. I to u nesnosnoj vrućini.
Kad ulje zacvrči, roštilj se zažari, a flambiranje zapali sve uokolo, može se samo uzviknuti: "Ajme majko".
Šef mjeri temperaturu da ne dođe do usijanja, područje roštilja opasna je zona.
- Kontakt između roštilja i osobe je 190, ističe Marko Perić, šef.
Žongliranje sa pet tava i pet jela u ženskim je rukama. Rashladiti se može samo magičnim napitkom.
- Ovo nam je od šefa napitak dok kuhamo.
Gutljaj na brzinu pa dalje, jer narudžbe samo pljušte.
Kuhinjom dominira mlada ekipa. Mudar šef zna kako ih dovesti i zadržati. Nije u šoldima sve, no oni najbolji dobro su plaćeni.
- Imaju više nego saborski zastupnici.
Pa kuhinju neće mijenjati politikom, a Hrvatsku inozemstvom.
- Van Hrvatske mi se ne ide kako je radna snaga otišla vani sad ovdje ima više mogućnosti, kaže Josip, kuhar.
Na radost i zadovoljstvo gostiju.
- Kad se uloži toliko truda i znanja večera doista mora biti ukusna.
Kad se kruške i jabuke slože kako treba, a šefa baš po tome zna i pamti cijela Hrvatska, ne nedostaje smijeha i anegdota. Nedavno je jedan gost iz Afrike, naručio crni rižoto.
- Pojeo je taj rižot sa guštom i donio sam mu ogledalo da vidi zube, sebe je prvi put vidio potpuno crnoga i oduševio se pa je kuhinji poslao piće.
Nakon sata provedenog u kuhinji i bura mi se učinila lakim i ugodnim zadatkom.
- Bolje se meni hladiti na buri nego grijati ovdje u kužini, pa ću ovu majstorsku, šefovsku kapu predati pravome šefu. Hvala kralju bure, zaključio je Edi Škovrlj.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!