06:53 / 23.06.2021.

Autor: Ana Štrelov/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Skradin u potpunosti zamijenio staru javnu rasvjetu

Nova rasvjeta u Skradinu

Nova rasvjeta u Skradinu

Foto: HTV / HRT

Grad Skradin prvi u Hrvatskoj u potpunosti je zamijenio staru javnu rasvjetu modernim led lampama. Nova rasvjeta pridonijet će održivom razvoju i manjim računima električne energije za 21 naselje u sastavu grada. Prelazak na modernu rasvjetu u začecima je u županiji. Zbog zakonske regulative i u ostalim dijelovima Hrvatske primjena novog sustava ne ide lako.

Svijetli Skradin u novom ruhu - i to prvom u Hrvatskoj. 20 godina staru rasvjetu zamijenila je ekološka i održiva.

- Oko 300 svjetiljki za naselje Skradin i Bićine kao jedan pilot-projekt provedbe ovakvog kvalitetnog projekta, kaže Antonijo Brajković, skradinski gradonačelnik.

Zbog kojega pod novim svjetlima u jednoj učionici i predvorju škole, borave i skradinski učenici.

- Osjete veliku razliku u količini svjetla koje im ne smeta očima - puno bolje čitaju, puno bolje pišu, ističe Diana Gaši, ravnateljica OŠ Skradin.

Dobro i za gradski proračun. Led rasvjetom štedi se do 70 posto energije, pa dolazi i do manje emisije ugljikova dioksida u okoliš.

- To je rasvjeta koja nema toksičnih elemenata i kao takva se može reciklirati kao i sav elektornički materijal, objašnjava Sanja Slavica Matešić, pročelnica UO za zaštitu okoliša Šibensko-kninske županije.

Prema održivim rješenjima, uz grad Skradin kreće i Šibenik. 54 lampe duž obale zamijenit će one ekološki prihvatljive.

- Cijeli sustav uključivo i kablove i stupove, je dotrajao, energetski neučinkovit i jednostavno ne zadovoljava današnje potrebe, kaže Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik. 

Prelazak na takva rješenja u samim je počecima. Ali odredbe Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja - nikoga neće zaobići.

- Bit će primorani. Mislim da trebaju iskoristiti mogućnosti EU fondova, dodaje Slavica Matešić.

I drugih oblika sufinanciranja jer ovakvi projekti zahtijevaju velika ulaganja. No uz životni vijek led svjetiljke, uštedu energije i pozitivan utjecaj na okoliš - dugoročno su isplativi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!