U Zagrebu održan skup u znak potpore Ukrajini

05.03.2022.

08:28

Autor: HRT

Skup potpore Ukrajini i ukrajinskom narodu u Zagrebu

Skup potpore Ukrajini i ukrajinskom narodu u Zagrebu

Foto: HTV / IMS

Skup podrške i solidarnosti s ukrajinskim narodom izloženom agresiji Rusije na tu zemlju, održan je u subotu na glavnom zagrebačkom trgu uz nazočnosti više stotina građana, u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i Zajednice Ukrajinaca Grada Zagreba.

Na ogradi ispred pozornice na Trgu bana Jelačića na ukrajinskoj nacionalnoj zastavi stajala je poruka "I stand with Ukraine", "#stoprussianagression", a na razglas su se puštale pjesme ukrajinskih bendova. Više je građana koji su došli izraziti potporu toj napadnutoj zemlji. Došli su na Trg ogrnuti ili noseći ukrajinske te hrvatske nacionalne zastave.

Ganut izrazom potpore i solidarnosti građana Zagreba ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasil Kirlič kroz suze je zahvalio na tome, kao i hrvatskoj Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću.

Podsjetio je na sliku Evdarda Muncha "Krik" i njezinu simboliku u izloženosti ruskoj agresiji njegove zemlje i naroda, uništavanju gradova i mjesta, škola i bolnica te terorističkog napada na najveću nuklearnu elektranu u Europi.

- To je genocid i za to će zločinci morati stati pred Međunarodni sud, poručio je Kirilič. Pozvao je NATO da zatvori nebo iznad Ukrajine i spasi tisuće života njegovih sunarodnjaka, rekavši kako bi djelovati trebalo već danas kako sutra ne bi bilo prekasno.

Neki od građana nosili su transparente ispisane na hrvatskome, ukrajinskome te engleskom jeziku, na kojima je, među ostalim, pisalo "Slava herojima Ukrajine" i "Slava Ukrajini", "Pomognimo Ukrajini", "Help Ukraine to save Europe, estabilsh no fly zone!", "Stop the war in Ukraine!", "Pray for Ukraine", "Stop Putin, stop war", "Stop the war, save Europe", "Ukrajina je srce Europe".

Okupljenima je dijeljen i letak ispisan na hrvatskome i engleskom jeziku na kojem piše. "Želimo slobodu! Pomozite nam u ostvarenju sna o našoj slobodi. Rusija upravo zvjerski bombardira naše gradove. Putin poriče i osporava postojanje ukrajinske nacije, mi samo želimo slobodi i živjeti kao slobodni ljudi. Molimo vas podržite Ukrajinu i naš narod".

Picula: Putin podcijenio odlučnost i sposobnost Ukrajinaca

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula istaknuo je kako je ruski predsjednik Putin podcijenio odlučnost i sposobnost Ukrajinaca da rane svoju zemlju, a precijenio svoju snagu kao diktator koji pokušava opravdati nasilje koje provodi.

- Putin, kao i bivši srbijanski predsjednik Milošević, morat će odgovarati pred Međunarodnim kaznenim sudom, poručio je Picula.

Naglasio je i kako je Hrvatska na pravoj strani povijesti. 

- Ako međunarodna zajednica želi zaustaviti rat mora biti jedinstvena u potpori Ukrajini. Sankcijama se mora onemogućiti nastavak rata, poručio je.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da je Rusija grubo pogazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo te da danas muškarci, žene i djeca opet umiru jer je netko odlučio da njihova zemlja, Ukrajina, nema pravo na postojanje. Nitko to ne može ničim opravdati, rekao je i upozorio da je Rusija brutalnim i masovnim napadom na Ukrajinu pogazila Povelju UN-a kao i Helsinški završni akt i Europsku sigurnosnu povelju, na kojima počiva Organizacija za europsku sigurnost i suradnju.

Time je udarila i u same temelje svjetskog poretka koji se zasniva na miru, stabilnosti i poštovanju suvereniteta i neovisnosti nacija i država. Ovo je sukob između vladavine prava i vladavine oružja, sukob između demokracija i autokracija, sukob između poretka utemeljenog na pravilima i svijeta gole agresije", naglasio je. Kako ćemo danas reagirati na ono što Rusija čini, odredit će budućnost međunarodnog sustava, upozorio je te dodao da je u pitanju sudbina Ukrajine, ali i sudbina slobodnoga svijeta.

Fuchs: Hrvatska je na strani pravde, mira i slobode

Hrvatska, koja je i sama bila žrtva brutalne agresije najbolje razumije Ukrajinu, rekao je Fuchs te još jednom izrazio punu solidarnost hrvatske Vlade i podsjetio na poduzete mjere pomoći.

Ukrajina je u prosincu 1991. godine bila prva članica UN-a koja priznala neovisnost Hrvatske, a Fuchs je danas istaknuo kako "svi jako dobro znamo koliko nam je to tada značilo". Naglasio je da sada, kada je Ukrajina žrtva agresije, Hrvatska može biti samo na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine, na strani pravde, mira i slobode.

- To su vrijednosti koje dijelimo. Stoga za Hrvatsku dileme nema. A Rusiju, osobito ruski narod, pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod, koji je već izazvao previše nedužnih žrtava i golema razaranja te da se vrati na politiku razuma i dijaloga, poručio je. Istaknuo je i da se Hrvatska pridružila zajedničkoj odluci na razini EU o uvođenju sankcija Rusiji jer nema mjesta kalkuliranju.

- Svjesni smo da će sankcije Rusiji imati određene posljedice i za Europu, i za Hrvatsku. Ali između zaštite komercijalnih interesa i obrane pravde, demokracije i slobode, Hrvatska i sve članice EU odabrale su jedino ispravno", naglasio je. Da, zaštita naše slobode ima cijenu, rekao je, ali ovo je odlučujući trenutak i to je trošak koji smo spremni platiti bez ikakvih dilema jer "sloboda je neprocjenjiva". "A u borbi između demokracije i autokracije, između suvereniteta i podjarmljivanja, sloboda će prevladati", poručio je Fuchs.

Saborska zastupnica Zdravka Bušić u ime Hrvatskog sabora i njegova predsjednika Gordana Jandrokovića poručila je kako Ukrajina mora pobijediti, a Ukrajincima je rekla da se ne boje, jer su Hrvati uz njih i duboko razumiju njihovu patnju i stradanje, jer su i sami to prošli u Domovinskom ratu u borbi za samostalnost. Istina i pravda moraju pobijediti, zlo i nepravda ne mogu vladati.

Ivan Zvonimir Čičak u ime Hrvatskog helsinškog odbora, kao organizatora skupa, izrazio je solidarnost s ukrajinskim narodom kojeg gazi Putinova čizma vodeći rat protiv civilizacijskih i ljudskih vrijednosti i prava. Vjerujem da će ljubav, istina i pravda pobijediti Putinov teror i laži i hrvatski narod je uz vas, poručio je Čičak pozdravljajući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ukrajinskog gradonačelnika Vitalija Klička.

Prijenos skupa mogli ste pratiti na Četvrtom programu HRT-a, platformi HRTi, našoj web stranici i Facebook stranici HRT Vijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!