Skup sjećanja na civilne žrtve rata ubijene u Plavnom i Gruborima

25.08.2022.

Zadnja izmjena 15:06

Autor: HRT/IMS/Hina

Skup sjećanja na civilne žrtve rata ubijene u Plavnom i Gruborima

Skup sjećanja na civilne žrtve rata ubijene u Plavnom i Gruborima

Foto: HTV / HRT

U Gruborima se održava Skup sjećanja na civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon Oluje, u selu Plavnom i zaseoku Gruborima, kod Knina. Zbog ubojstva šestero srpskih staraca u Gruborima dva puta sudilo se Frani Drlji i Boži Krajini, bivšim pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko, no njih su dvojica na oba suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođena krivnje zbog nedostatka dokaza.

Presuda je postala pravomoćna u listopadu 2019., a u obrazloženju presude Vrhovni sud jasno je naveo da se zločin u Gruborima pokušao zataškati.

- Zločini jesu počinjeni, Vrhovni sud je to potvrdio. Od 2019. nemamo nikakvih novih saznanja, vrlo je jasno rečeno da je tu bio i zavjet šutnje. Nije osuđen nitko pojedinačno, no ono na čemu mi inzistiramo jest da se pravosuđe bavi i dalje tim pitanjima i procesuiranjem svih ratnih zločina, a na nama je, koji obnašamo vlast, da se sjećamo, da komemoriramo i isto tako da vratimo život i osiguramo pristojne uvjete svim ljudima kojima to treba, rekla je Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade.


Podignuto je tek nekoliko optužnica za ratne zločine nad Srbima, a suđenja su rezultirala s tek dvije osuđujuće pravomoćne presude za zločine Prokljanu i Mandićima te za zločin u Kijanima kod Gračaca.

Šimpraga je istaknula kako povijest ne možemo promijeniti, niti vratiti mrtve, ali možemo vratiti život u napuštena sela. Izrazila je uvjerenje da je početak konkretnih radova na revitalizaciji Grubora na vidiku i da ćemo sljedeće godine na ovu tužnu obljetnicu vidjeti prvo svjetlo u jednoj od obnovljenih kuća.

Potpredsjednica Vlade u svom se govoru također prisjetila i hrvatskih žrtava Škabrnje i ostalih mjesta gdje su tokom devedesetih ubijani Hrvati. 

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac naveo je kako je ova brojka od tridesetak ubijenih tijekom i nakon Oluje nažalost uobičajena za područja Like, Dalmacije, Korduna i Banije.

Govoreći o zločinima u Gruborima, rekao kako unatoč obećanjima danima UN-u, civilne i policijske vlasti tog područja nisu provele istragu niti obradile i sačuvale mjesto zločina. 

- Utvrđivanje i pronalaženje odgovornih za ovaj zločin nije nastavljeno, koliko znamo, premda zločini ove vrste prema važećim međunarodnim zakonima i konvencijama koje je Republika Hrvatska potpisala kao članica UN-a ne zastarijevaju i premda se RH potpisivanjem pristupnog ugovora o članstvu u EU-u, posebno aneksa koji se odnosi na pitanje vladavine prava i pitanje ljudskih i manjinskih prava, obvezala da će nastaviti suđenje za ratne zločine, rekao je Pupovac.

Pupovac je naveo kako je prije dvije godine napravljen važan korak prema pomirenju i građenju boljih hrvatsko-srpskih odnosa, ali da neriješena pitanja ratnih zločina u odnosima Hrvatske i Srbije, kao što vidimo, čujemo i znamo, dodao je, ozbiljno narušavaju ono što je postignuto.

Na komemoraciji su, između ostalih, sudjelovali i šibensko-kninski župan Marko Jelić i kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!