Skupnik Hrvatske vojske Filip Ličanin pobijedio na međunarodnom natjecanju

05.05.2021.

20:25

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/B.A./HRT

Filip Ličanin

Filip Ličanin

Foto: MORH / Dnevnik/HRT

Na Kosovu je održano Međunarodno natjecanje "Best Soldier Competition" na kojem su sudjelovali i pripadnici Hrvatske vojske. U konkurenciji među albanskim, makedonskim, američkim i turskim vojnicima pobjedu je odnio skupnik Hrvatske vojske Filip Ličanin.

Na Kosovu se natjecalo 19 pripadnika domaćih snaga i 12 međunarodnih. Najbolji od najboljih - mladi je skupnik Filip Ličanin. 


- Sve je zahtijevalo veliku pažnju i koncentraciju na izvršenju svake zadaće, tako da, dok je trajalo natjecanje, nije bilo prilike za opuštanje, nego za što bolji rezultat, rekao je Ličanin, skupnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.


Zajedništvo je bilo njihova snaga. Skupniku Karlu Pavloviću ovo je bilo prvo natjecanje.


- Časnički namjesnik Ramčić nas je vodio i bio nam potpora u svakom trenutku, također kolega skupnik Ličanin kao već iskusniji pripadnik koji je prolazio natjecanja davao savjete, rekao je ovaj pripadnik Bojne za nuklearno-biološko-kemijsku obranu.


Jer discipline su iznimno teške. Provjeravala se tjelesna spremnost, dnevna i noćna navigacija, gađanje iz jurišne puške i samokresa na različitim udaljenostima, gađanje ručnom bombom. To nije sve i ne može to svatko.

- Vrlo izazovno, bilo je zahtjevno, trajalo je dva dana, zahtijevalo je i koncentraciju i taktiku, doziranje i fizičke i psihičke snage i na kraju se, evo, isplatilo, rekao je časnički namjesnik Branko Ramčić, prvi dočasnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.


- Ovo je samo jedan od događaja takve prirode gdje mi dokazujemo i naši mladi vojnici dokazuju da su u samom svjetskom vrhu u vojnim krugovima, poručio je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.


Sjajan vojnik mora znati balansirati između znanja, vještina i fizičke spremnosti.


- Naši pripadnici su pokazali kako hrvatske vojnike krasi jedna srčanost i hrabrost koju smo imali u Domovinskom ratu i koja je i dalje utkana u temelje Hrvatske vojske. Nove generacije imaju se čime ponositi i u svijetu i među samima sobom te na taj način ohrabriti i poticati svakoga od nas da se trudimo biti bolji, rekao je ministar obrane Mario Banožić.


Jer mladi su jamstvo spremnosti i sposobnosti Hrvatske vojske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!