02:27 / 12.12.2019.

Autor: HRT

Skupština podržala Bandićevu inicijativu o postupku ustavnosti oko GUP-a

Ilustracija, foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ilustracija, foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hitnost postupka u pitanje je doveo predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević.
Zagrebačka Skupština je, uz protivljenje oporbe, podržala inicijativu gradonačelnika Milana Bandića za pokretanjem postupka ocjene suglasnosti Zakona o prostornom uređenju s Ustavom i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, a koja se odnosi na GUP.

Time je podržan Bandićev prijedlog Ustavnom sudu od 19. srpnja, a Skupština ga je danas usvojila po hitnom postupku. Hitnost je obrazložena time da se "zahtjev što prije uputi Ustavnom sudu i uzme u razmatranje", jer se "radi o proceduralnom pitanju posljedično iznimno značajnom za prostorno uređenje Zagreba". 

Hitnost postupka u pitanje je doveo predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević rekavši kako je očito da je Bandiću dva puta uskraćena suglasnost na GUP od Ministarstva graditeljstva. Odjednom ga je, kaže, to 'zažuljalo' dok istovremeno za brojne druge situacije nije bilo inicijative. Nije bilo zahtjeva za ocjenu ustavnosti "za katastrofalnu Uredbu o gospodarenju otpadom" na temelju koje su zastupnici pozicije danas donijeli "katastrofalnu odluku o prikupljanju otpada".

Sada ide zahtjev za ocjenu ustavnosti za Zakon o prostornom uređenju zato što mu je dva puta ministar Predrag Štromar uskratio suglasnost na GUP, a kad ju je dao rekao je da je on na mjestu zastupnika u Gradskoj skupštini ne bi glasao za to 'ali smo natjerali gradonačelnika da poštuje barem jedan zakon'", podsjetio je Tomašević na Štromarovu raniju izjavu.

Zanima ga, kaže, i kako će HDZ oko toga glasati budući da je gradonačelnik podržao tog istog ministra graditeljstva koji se referirao na njegovo poštivanje zakona, "a isto tako i HDZ podržava tog istog ministra, jer su u istoj Vladi". Pošto je Grad Zagreb jedini i grad i županija u Hrvatskoj očito je da na suglasnost u ministarstvo ide ne samo Prostorni plan nego ide i GUP, objasnio je Tomašević.    


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!