Skupština prihvatila da Tomašević podnese izvješće o Gradskoj plinari - Opskrba

01.04.2022.

07:14

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Sjednica gradske skupštine

Sjednica gradske skupštine

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine sinoć su jednoglasno prihvatili prijedlog Kluba Mosta kojim se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obvezuje podnijeti izvješće o poslovanju Gradske plinare Zagreb - Opskrba, ali s Tomaševićevim amandmanom, u roku od 90 dana.

Klub Mosta je istaknuo da se podnošenje izvješća traži "sukladno provedenom nadzoru Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e) kojim je utvrđena nepravilnost i u svrhu i s ciljem osiguranja sigurne opskrbe građana grada Zagreba".

Mostovci su od Tomaševića tražili da izvješće podnese u roku od 30 dana, ali je većina gradskih zastupnika prihvatila gradonačelnikov amandman da rok bude 90 dana. Klub Mosta traži da izvješće uključuje izvješće o provedenom nadzoru HERA-e od 16. ožujka i nalaske interne revizije za razdoblje od 1. siječnja 2021. do 28. veljače 2022.

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža istaknuo je da je HERA 16. ožujka navela kako postupanje Plinare pri poskupljenju plina kupcima koji nisu kućanstva nije bilo provedeno u skladu s Općim uvjetima opskrbe plinom. Na temelju toga HERA je pokrenula prekršajni postupak protiv Gradske plinare Zagreb - Opskrba i protiv odgovorne osobe u toj tvrtki, a kazna je, kaže Goluža oko pola milijuna kuna.

Tomašević je rekao da je rok od 90 dana tražio jer je u tijeku odabir tvrtke koja će napraviti dubinsku analizu i dati smjernice za odluku o Gradskoj plinari Zagreb - Opskrba. Istaknuo je da je štetan ugovor stara uprava te tvrtke sklopila 7. lipnja, prvi radni dan nakon što je on 4. lipnja preuzeo dužnost gradonačelnika. Ugovor je sklopljen s velikim dobavljačem za ogromne količine po varijabilnoj cijeni plina. Drugi štetan ugovor sklopljen je 11. lipnja. Tomašević je rekao da u kolovozu počinje divljati tržište cijene plina nakon čega se stara uprava smjenjuje.

Gradska skupština prihvatila je i prijedlog kluba HDZ-a i HSLS-a kojim se zadužuje gradonačelnik da u roku od 30 dana podnese izvješće u kojem će biti prikazani podaci o broju zahtjeva za postavljanje otvorenih terasa, o odbijenim zahtjevima i razlozima odbijanja te o djelomično prihvaćenim zahtjevima.

Gradski zastupnici prihvatili su i zaključak gradonačelnika u kojem su dali prethodnu suglasnost Skupštini trgovačkog društva Sportski objekti za donošenje odluke o prestanku društva i pokretanju skraćenog postupka bez likvidacije.

Prihvatili su i gradonačelnikov prijedlog o raspodjeli novca za dugove bolnica prema kojem će KB Sveti Duh dobiti 6.16 milijuna kuna, Dječja bolnica Srebrnjak 5.54 milijuna, a Specijalna bolnica za plućne bolesti 2.71 milijuna kuna.

Deseta sjednica Gradske skupštine koja je počela jučer ujutro završila je nekoliko minuta iza ponoći, a predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović sljedeću je zakazao za 28. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!