Slijede mjere za poticanje građana na cijepljenje, osobito starijih

18.02.2022.

21:54

Autor: Ruža Ištuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Slab odaziv na cijapljenje

Slab odaziv na cijapljenje

Foto: Dnevnik / HTV

Broj novozaraženih koronavirusom nastavlja padati, imamo gotovo pet tisuća 200 novih slučaja, oko dvije tisuće 400 manje nego prije tjedan dana. Tisuću 837 pacijenata na bolničkom je liječenju. Na respiratoru 128. Umrlo je 50 osoba. Problem je i dalje slab odaziv na cijepljenje.


Tko se u splitskoj areni cijepio, cijepio se. Zbog slabog interesa i skupog najma, cijepni punkt u areni zatvoren je. Cijepljenje se od ponedjeljka provodi na prvom katu Starog rodilišta.

- Na žalost i dalje je dosta naših starijih ljudi ostalo necijepljeno, a razloge ne znamo. Uvijek ono pitate, a netko tko se odlučio ne cijepiti on vam se neće cijepiti, rekla je Sanja Došen Janković, dr. med., liječnica obiteljske medicine.

Vladajući ipak ne odustaju. S cjepivom će do onih najugroženijih. 

- Osobit naglasak stavljamo na starije i nemoćne u onim općinama gdje je procijepljenost manja od 40 posto, a takvih je općina 109 i one će biti u fokusu naših aktivnosti, naglašava Vili Beroš, ministar zdravstva.

Sve je manje zainteresiranih za cijepljenje i u Krapinsko zagorskoj županiji.

- U tjedan dana u studenom u jednom tjednu smo imali do 7500 doza, znači osoba koje su se cijepile bez obzira kojom dozom, sad u ovom tjednu imali smo 403 doze , to je 18 puta manje, istaknuo je Ivan Lipovac, dr. med.,epidemiolog, ZJZ Krapinsko-zagorske županije.

Cjepiva doniramo

- Kroz sustav Covax još 550 000 doza cjepiva za Afriku. Do sad samo donirali već 700 000 doza i tako dajemo i doprinos globalni suzbijanju epidemije COVID-19, naglašava Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Da i liječenje bude uspješnije, u Hrvatsku stiže 4000 doza lijeka Remdesivir.

- Koji je registriran za liječenje bolesti COVID 19 u odraslih i adolescenata s upalom pluća kojima je potrebna terapija kisikom, govori Vili Beroš, ministar zdravstva.

Prema procjenama, naručene doze bit će dovoljne za veljaču i ožujak.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!