Slabovidni profesori na distanci

18.10.2020.

17:24

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

-

-

Foto: - / -

Proferor Brdal je s bijelim štapom osvojio 125 vrhova planina, a sad mu treba pomoć.
Kako u ovoj epidemiološki vrlo zahtjevnoj situaciji rade učitelji i profesori stopostotni invalidi? Naime, zbog distance su se promijenili prostorni uvjeti, što predstavlja veliki problem, posebice onima oštećena vida.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Lauc: Zagrepčani, blizu smo vrhunca epidemije, ostanite doma
➡️ Epidemiolog Kolarić: Uz ovakvo ponašanje mogli bi izgubiti kontrolu

Željko Brdal, profesor povijesti, 25 godina radi u školi. Napisao je nekoliko udžbenika, vodi šahovsku školu, sa svojim bijelim štapom osvojio je 125 vrhova hrvatske planinarske obilaznice. Nikada nije bilo problema. Do sada. Učionica u kojoj je predavao bila mu je poznata. No epidemiološka pravila osim razmaknutih klupa donijela su i pravilo da učenici ostaju u učionicama, a učitelj mijenja razrede.

- Sad je svaka učionica drugačija, upoznao sam police sa glavom na zidovima, nemate pomoć  to iscrpljuje, kazao je profesor povijesti OŠ Dugave iz Zagreba Željko Brdal.Najveći problem mi predstavlja da ne mogu dobiti radnog asistenta. Na drugom kraju grada slijepi profesor glazbene kulture Bojan Bertek. Donedavno je radio i putovao u pet škola, od Pregrade, Zagreba do Slunja. Sada zbog zdravstvenih razloga predaje na daljinu.

- Ni ja se ne bi mogao zamisliti u ovoj situaciji da radim uživo bez radnog asistenta. Pošto imam problem i sa sluhom na oba uha prije sam to rješavao da mi je učenik prišao i kaže što želi, a u ovoj situaciji to bi bilo neizvedivo, naglasio je Bertek.

Ima li šanse da ovi  vrhunski znalci u svojem poslu i dobiju asistenta?

- Ono što je naše zalaganje i što cijelo vrijeme govorimo da je to nužno potrebno jer u ovom trenutku takve vrste usluge nema, istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Uslugu osobnog asistenta na radnom mjestu sustavno riješeno ima samo nekoliko zemalja svijeta i ista je još u fazi osmišljavanja u ostalim državama.

- Meni ne treba za predavanje, nego za praktičan dio i svakoj osobi sa invaliditetom bi to bilo nemjerljivo. Nažalost ovakvih kao ja - nema puno, dodao je Brdal. I nema. I zato im treba pomoći, i ne dovoditi u situaciju - da mole za pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!