10:41 / 09.09.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HTV/A.P.C.

Slaven Hojski o dopunskim izborima

Slaven Hojski o dopunskim lokalnim izborima

Slaven Hojski o dopunskim lokalnim izborima

Foto: Studio 4/IMS/HTV / HRT

O dopunskim lokalnim izborima u nekim jedinicama lokalne uprave, prijevremenima u Pazinu, ali i o izboru predsjednika Vrhovnog suda u Studiju 4 govorio je glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.

- Imali smo redovne lokalne izbore 16. svibnja i drugi krug 30. svibnja. U svim općinskim i gradskim vijećima i županijskim skupštinama gdje nije pokrivena zastupljenost nacionalnih manjina imamo dopunske izbore i Vlada je 19. kolovoza raspisala dopunske izbore. Raspisani su i dopunski izbori za tri predstavnika Hrvata tamo gdje su oni nacionalna manjina - u općinama Borovo, Jagodnja i Trpinja. Sveukupno u 82 jedinice lokalne i područne samouprave imamo izbore, 86 izbora je raspisano. Temeljem podataka koje su nam dojavila lokalna izborna povjerenstva, imat ćemo 78 izbora, a u osam jedinica nije bilo nijedne kandidature, rekao je Slaven Hojski gostujući u Studiju 4. 


U nekim jedinicama jednostavno nije bilo interesa kandidata


- Tako nema kandidata ukrajinske manjine u Petrijancu, romske u Varaždinskoj županiji, u Kotoribi u Međimurskoj županiji i nema kandidatura za srpsku nacionalnu manjinu u čak pet općina. To znači da oni neće imati svoje predstavnike u tijelima lokalne i regionalne samouprave, kazao je Hojski i dodao kako je na Vladi da odluči što dalje treba učiniti.


Dopunski izbori održat će se 3. listopada, ali i prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Pazina


- U međuvremenu, dogodilo se i da Gradsko vijeće Pazina nije konstituirano, pa je Vlada naknadno raspisala i prijevremene izbore, kako bi se konstituiralo Gradsko vijeće grada Pazina. Oni će se također održati 3. listopada i kod grada Pazina sada teku rokovi za kandidacijske liste i eventualno skupljanje potpisa, ako su to liste grupe birača, izvijestio je Hojski.


Dodao je da se na ovim izborima biraju predstavnici nacionalnih manjina plus u trima općinama u kojima su Hrvati nacionalna manjina.


- Kandidati moraju u listi birača imati upisanu pripadnost manjini, naravno, moraju biti raspisani izbori u toj općini gdje žive i moraju imati prebivalište u toj općini. Pozvao je birače da provjere liste birača, i da, ako nemaju upisanu svoju nacionalnost neka je do 22. rujna upišu, jer bez toga neće moći glasati na ovim specifičnim izborima.  


Slaven Hojski govorio je i o organizaciji izbora u svjetlu epidemiološke situacije.          

O izboru predsjednika Vrhovnog suda


- Predsjednik Vrhovnog suda ujedno je i čelnik Državnog izbornog povjerenstva i po poslovniku DIP-a sada to radi potpredsjednik, međutim za svako državno tijelo, pa i DIP puno je bolje da radi u punom sastavu, posebno kad je riječ o čelnoj osobi i vjerujem da će se to pitanje ubrzo riješiti, rekao je Hojski. 


Nema odgovor na pitanje što ako ni u trećem pokušaju ne bude izabran predsjednik Vrhovnog suda, rekao je da će za to morati pitati nekog drugog gosta, a DIP radi regularno i legitimno. 


- Koliko znam, Vrhovni sud ima zamjenika predsjednika. To je gospodin Mrčela i oni rade uredno. Sad je na Saboru i za to ovlaštenom predsjedniku Republike da rješavaju to pitanje, kazao je Hojski. 


Na pitanje treba li predsjednik Vrhovnog  suda biti sudac ili to može biti i sveučilišni profesor, kazao je da na to pitanje može odgovoriti jedino Zakon o sudovima. 


-  Tamo je točno pobrojano koji su uvjeti, nije isključeno da to može biti i sveučilišni profesor, a svoje mišljenje zadržat ću za sebe, rekao je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!