15:24 / 08.11.2019.

Autor: P.F./M.Š./Hina/HRT

Slavi se Martinje, policija na cesti: Ako piješ, ne vozi!

-

-

Foto: - / -

Prema statistikama u studenom i prosincu povećava se broj prometnih nesreća i stradavanja pa će policija za Martinje te nadolazeće blagdane provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača.
Vikend uoči Martinja pojačane su policijske kontrole na cestama.

Naime, s obzirom na običaje krštenja mošta i očekivano povećan broj alkoholiziranih sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova dodatno je usmjerilo aktivnosti na sankcioniranje i sprečavanje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor se provodi na lokacijama koje se statistički pokazuju kao potencijalno opasne kada je riječ o prometnim prekršajima i nesrećama zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

U nadzoru prometa je uključen maksimalan broj policijskih službenika kao i raspoloživi uređaji i oprema koja se rabi u nadzoru i kontroli prometa.
Što Martu Šimić Mrzlečki ljuti u prometu
Kao upozorenje vozačima da ne sjedaju pijani za volan mogu poslužiti i lanjski rezultati akcije tijekom Martinja kada je na vožnju pod utjecajem alkohola i droga kontrolirano 8456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 ih je odbilo alkotestiranje.

Također, pet vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 16 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, njih 174, bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina, od 31 do 40 godina 167 vozača te od 18 do 24 godine 160 vozača. Najveći broj vozača, njih 344, imao je koncentraciju alkohola od pola do jednog promila.

Broj prometnih nesreća i stradavanja povećava se tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja koje je popraćeno ispijanjem alkohola, izlaskom građana na ulice, putovanjima na godišnje odmore i općenito povećanjem prometa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!