18:08 / 07.02.2018.

Autor: HRT

Slavonci i Baranjci mogu odahnuti - vraćaju se autobusne linije

Arhivska fotografija (foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Arhivska fotografija (foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Građani Osječko-baranjske županije već od sutra mogu računati na stari vozni red.
Građani Osječko-baranjske županije već od sutra mogu računati na stari vozni red, potvrdio je za središnji Dnevnik HRT-a njihov župan Ivan Anušić. Od sutra se naime vraćaju sve ukinute autobusne linije koje nisu vozile jučer i danas, zbog čega stotine Slavonaca i Baranjaca nisu mogli na posao, a djeca u školu.

Ukinute su čak 72 autobusne linije u Osječko-baranjskoj županiji.  Njemačka tvrtka Arriva, najveći prijevoznik u Osječko-baranjskoj županiji, tvrdi da je putnika premalo. 

Ukidanje autobusnih linija župan Anušić nazvao je potezom povučenim preko noći, zbog kojega je cijeli sustav doživio kolaps. "Nadamo se da se nikad više neće dogoditi ovakva situacija!", izjavio je za HRT.

Danas je, kaže, bio na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem te je s predstavnicima grupacije Arriva dogovoren nastavak prijevoza kakav je dosad bio. 

"Školarci, radnici, umirovljenici, svi oni koji koriste javni prijevoz, neće više biti u situaciji kao što su to bili jučer i danas, nego će moći nastaviti normalno koristiti javni prijevoz ", rekao je Anušić.

Županija, predstavnici Arrive, Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture te Vlada RH već idući tjedan nastavit će razgovore o ovom problemu koji bi se mogao dogoditi bilo gdje u Hrvatskoj, ne samo u Osječko-baranjskoj županiji, upozorava Anušić. Radit će zajedno na tome da pronađu rješenje da do ovakvih situacija više ne dolazi.

Upitan znači li to da su pronađeni novci koji će biti plaćeni njemačkoj tvrtki Arriva koja je vlasnik prijevoznika koji su ukinuli linije, za HRT je rekao da o novcima nisu razgovarali. Smatra da će vjerojatno biti potrebne određene subvencije, "ali ne na način kako uvjetuju prijevoznici, nego kako Vlada odluči". Anušić je naglasio i nužnost promjene zakona o javnom prijevozu.

Nova zakonska rješenja trebala bi biti u primjeni do turističke sezone. Anušić kaže kako bi javni prijevoz od 1. svibnja trebao početi funkcionirati po novom zakonu koji je usklađen s europskim zakonima. "Radi se o zakonu koji će biti fleksibilniji, jednostavniji i bit će ga lakše primijeniti, to jest potrebe određene županije,  određenih područja unutar županija - gradova, mjesta, naselja - bit će koordinirane s voznim redovima, tj. vozni redovi će biti prilagođeni potrebama, a ne ovako općenito kako je dosad bilo, kada dolazimo do situacije da jedan autobus koji ima 50 ili 60 mjesta, vozi petero ili šestero ljudi, prometuje deset puta, a u biti nema nikakvog efekta", pojasnio je. "Ako ukinemo 72 linije kojima ljudi putuju u školu i na posao, nema onda uopće više smisla niti postojati kao prostor, kao županija, kao društvo", poručuje također Anušić za čiju županiju je ukidanje autobusnih linija neprihvatljivo.

Zbog ukidanja autobusnih linija u problemu su se našli i radnici i učenici iz okolnih mjesta. Nemaju kako do škole, pa moraju stopirati. Primjerice, od 576 učenika u valpovačkoj srednjoj školi, 248 ih putuje u školu iz okolnih sela. Ravnateljica Srednje škole Valpovo Svjetlana Kalpić kaže kako su primijetili da neki učenici i kasne na nastavu, ili ne dolaze prva dva, tri sata, ali poručuje da će škola imati razumijevanja za takve učenike.

Valpovačka gradska vlast je iznenađena. Od kraja prošle godine plaćaju tri četvrtine više novca za subvencioniranje prijevoza i očekivali su uvođenje novih linija, a ne ukidanje postojećih.

Zakonske izmjene koje su u fazi donošenja omogućit će jedinicama lokalne samouprave da izravno ugovaraju usluge prometa.  "Tako da se osobnim automobilima, kombijima, autobusima, ali samo s licenciranim prijevoznicima, direktno dogovara prijevoz na tim područjima", pojašnjava Mario Madunić, pomoćnik ministra prometa.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!