15:52 / 08.01.2018.

Autor: HRT

Slavonci kupnjom preko granice krpaju rupe u kućnom proračunu

-

-

Foto: - / -

Jeftinija hrana, gorivo i odjeća nagnali su brojne Brođane na šoping s druge strane Save.
Stalno pitanje za mnogobrojne slavonske obitelji jest kako preživjeti mjesec i smanjiti životne troškove. Oni koji žive uz granicu kupuju u susjedstvu.

Jeftinija hrana, gorivo i odjeća nagnali su brojne Brođane na šoping s druge strane Save. Neke obitelji tako mjesečno uštede i do 200 kuna.

U BiH neki građani idu redovito, katkad i dvaput dnevno. Kupuju sve - od povrća na zelenoj tržnici do odjeće. U trgovačkim lancima u Hrvatskoj isti bi proizvodi, i to domaći, stajali i pedesetak kuna više.

Trgovci se na bosanskobrodskoj tržnici, međutim, žale da je prodaja unatrag godinu dana pala. Od prodaje, kažu, plate obveze i imaju za hranu. Spašavaju ih Slavonci i drugi strani kupci.

U gospodarski opustošenom Bosanskom Brodu dolazak stranih kupaca otvorio je i nova radna mjesta. "Oko pet stotina Brođana ima radno mjesto na tržnici. Ako dodamo tri trgovačka centra, to je važan oblik prometa koji Brodu svakako donosi korist", kaže Ilija Jovičić, načelnik općine Brod u Bosni i Hercegovini.

Koristi očito imaju i osiromašeni Slavonci koji kupnjom preko granice krpaju rupe u kućnom proračunu, no za hrvatski državni proračun bolje bi bilo kad bi više trošili kod kuće, a manje u susjedstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!