15:56 / 19.03.2020.

Autor: Igor Rotim/IMS/HRT

Slavonci ograničili kontakte i kretanje

-

-

Foto: - / -

Uzorci će se i dalje uzimati u KBC-u Osijek, a od ponedjeljka bi analize trebao započeti raditi osječki Zavod za javno zdravstvo.
Slavonci se pridržavaju novih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, ali i dalje pojedinci u trgovinama kupuju prevelike količine robe.

- Odlučili smo uputiti dopis nacionalnom stožeru da se odredi model i način da se ograniče prehrambene i saniitarne potrepštine da se mogu kupovati po jednoj osobi samo određena količina. Kolika količina i na koji način to će nacionalni stožer odrediti - izjavio je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Terase restorana i kafića u Osijeku su prazne. Županijski stožer prepušta gradskim i općinskim da kontroliraju drže li se svi odluke o zatvaranju. Kazne za neposlušne još nisu poznate, ali svi upozoravaju da nisu male.

- Stožeri će kontrolirati objekte, da li rade ili ne rade, da li poštuju odluku, te podatke će prosljeđivati policiji i inspektoratu koji će odrađivati dalje posao - najavio je Zvonko Grgec, načelnik Područnog ureda Civilne zaštite Osijek.

Uzorci će se i dalje uzimati u KBC-u Osijek, a od ponedjeljka bi analize trebao započeti raditi osječki Zavod za javno zdravstvo.

- Uskoro će zavod isto početi raditi posao kao i Zagreb, tj. početi testirati, dobili smo nekakve testove, ovaj tjedan se rade probni testovi, tj. uhodava se naš stroj - kazao je Karlo Kožul, voditelj Službe za epidemiologiju, ZZJZ Osijek.

U osječkoj bolnici dodatno je ograničeno kretanje, a spremni su za veći broj pacijenata.

- Pojačali smo kapacitete za pacijente koji su oboljeli, pozitivni i za samoizolaciju, sad imamo preko 100 ležajeva - izjavio je Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Sedmero oboljelih i dalje nema teže simptome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!