Presuda za smrt Nikoll: Majka osuđena na 13 godina, otac na 7 godina zatvora

04.05.2022.

10:18

Autor: Dnevnik, Studio 4/IMS/HRT/Hina

Presuda roditeljima za smrt Nikoll

Presuda roditeljima za smrt Nikoll

Foto: HTV / HRT

Roditeljima dvogodišnje Nikoll iz Nove Gradiške, koja je od posljedica teških ozljeda preminula 4. travnja prošle godine, nakon izricanja nepravomoćne presude kojom je majka osuđena na 13, a otac na sedam godina zatvora određen je istražni zatvor.

- Vijeće je jučer donijelo presudu, danas ju je objavilo. Optuženici su proglašeni krivima za sva kaznena djela koja su im stavljena na teret, rekao je Slaven Vidmar, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Slavonskom Brodu.


- Budući da je osuđenicima odmjerena kazna zatvora veća od pet godina, određen im je istražni zatvor, dodao je.

Majci na teret se stavlja da je 31.ožujka 2021. grubo odgurnula dijete koje je pri padu zadobilo po život opasne ozljede. Uz to majci i ocu suđeno je zbog emocionalnog zanemarivanja i zlostavljanja djece. Osuđeni bračni par ima ukupno četvero djece, među kojima su i ona iz prethodnih veza.

Slučaj su nakon izricanja presude komentirali i predstavnici udruge Veronica Vere koji su istaknuli da su zadovoljni brzinom donošenja presude te da su sudac Vidmar i sudsko vijeće učinili što je bilo u njihovoj moći.

- Osobno. Da su dosudili i maksimalnu kaznu i spalili ih na lomači ne bi bilo dovoljno. Ništa neće vratiti Nikol i ublažiti patnje koje je to dijete prolazilo, rekla je Stela Prislan Fujs, koordinatorica za socijalnu politiku udruge Veronica Vere dodajući da je sustav omogućio ubojici i zlostavljaču da dijete živi u mukama pet mjeseci.

Nakon suđenja novinari su upravo na tragu pitanja odgovornosti Centra za socijalnu skrb to pitanje postavili i u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital kratko je rekla kako su izvidi u ovom slučaju u tijeku, te da je istraga tajna tako da njoj više ne može govoriti.

Smrt malene Nikoll pokrenula sustav

Roditelji imaju ukupno četvero djece. Nakon tragične smrti Nikoll dvoje od troje preostale djece izuzeto je iz zajedničkog domaćinstva. Treće dijete, koje je bilo pod skrbništvom bake, izuzeto je iz obitelji u ožujku ove godine.

Suđenje je počelo 11. travnja. Održana su 3 ročišta i ispitano je 20 svjedoka. Saslušani su vještaci, pribavljena je dodatna medicinska dokumentacija, tako da je jučer završen dokazni postupak i danas je izrečena nepravomoćna presuda roditeljima tragično preminule djevojčice.

Djevojčica je zadobila ozlijede u obiteljskom domu u vrijeme kada je obitelj bila pod nadzorom novogradiškog centra za socijalnu skrb. Postavilo se pitanje odgovornosti djelatnika koji su radili na tom slučaju. Komore socijalnih radnika napravile su nadzor i utvrdile kako propusta u radu tih djelatnika nije bilo. No, kontrolni nadzor koji je naručilo resorno ministarstvo utvrdio je suprotno. U zaključku je jasno rečeno da su socijalni radnici i psiholozi koji su radili na tom slučaju, postupali nezakonito i da su donosili površne odluke ne mareći za interese djevojčice.

Iz Državnog odvjetništva su potvrdili da se provode izvidi u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška, ali da su oni tajni te da će po završetku biti donesene odluke.

- Slučaj djevojčice pokrenuo je sustav i najavljene su značajne promjene, rekla je Ružojčić za HRT.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!