16:50 / 03.05.2018.

Autor: I.M./D.M./HRT

Slavonski Brod se prisjeća najtežeg dana u ratnoj povijesti grada

-

-

Foto: - / -

Prije 26 godina, od avio-bombi život je izgubilo 16 osoba, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško. U jednoj je kući bomba tzv. 'krmača' ubila šestero djece.
U Slavonskom Brodu obilježavaju najteži dan u ratnoj povijesti grada. Prije 26 godina, od avio-bombi život  je izgubilo 16 osoba, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško.

Na jednu od kuća pala je tzv. 'krmača' od čije je eksplozije na mjestu poginulo šestero djece. Među njima su bili: Andrijana, Dalibor i Marinko Marinković te Ivana i Marko Petrović.

Najmlađa žrtva imala je 20 mjeseci. Priča o stradanju djece u Slavonskom Brodu za Domovinskog rata iznimno je potresna i tužna. Naime, od posljedica izravnih zračnih i topničko-minobacačkih napada, zaostalog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te neopreznog rukovanja oružjem poginulo više od tridesetero djece, a ranjeno 67, većinom od ožujka do listopada 1992., tijekom najžešćih sukoba u Bosanskoj Posavini.

Time je ovaj grad postao mjesto s najvećim brojem poginule djece.

Svih žrtava građani su se prisjetili polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika 'Djevojčica' i spomenika hrvatskim braniteljima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!