Slavonski Brod: Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu

11.06.2022.

14:39

Autor: M.M./Hina/HRT

Slavonski Brod: Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu

Slavonski Brod: Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Roditelji i članovi obitelji djece poginule u Domovinskom ratu te izaslanstva javnih institucija i udruga okupili su se u Slavonskom Brodu na susretu sjećanja "Mali križ - velika žrtva" te odali počast djeci kod spomenika "Prekinuto djetinjstvo".

- Svi zajedno ne damo da se se zaboravi ova žrtva. Sada je vrijeme da se imenuju i odgovorni za ova stradanja, poručila je predsjednica Zajednice udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Juliana Rosandić u čijoj je organizaciji susret "Mali križ - velika žrtva" održan dvadeseti put.

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je smrtno stradalo 402 djece, a Slavonski Brod odabran je za domaćina susreta jer je u njemu život izgubilo 28 dječaka i djevojčica.

- Da bi se nastavilo sjećanje na ove žrtve, nastojimo na susret sjećanja dovesti djecu. Ona trebaju znati istinu, kada sudjeluju na ovakvim manifestacijama, onda se i sjećaju, rekla je Rosandić.

Pritom je potvrdila da je napokon počelo izdavanje rješenja na osnovi novog Zakona o pravima civilnih žrtava iz Domovinskog rata.

- Prva rješenja su krenula. Njihovo izdavanje napreduje sporo zbog zakonske obaveze da se svaki zahtjev provjeri, ali je konačno krenulo. Stalno su nas gurali u stranu, ovo je sada više moralna nego materijalna satisfakcija, kaže Rosandić.

Najavila je da će Zajednica udruga svoju aktivnost usmjeriti na konačno imenovanje odgovornih za stradanja civila tijekom Domovinskog rata.

- Koliko je civilnih žrtava u Hrvatskoj, nitko ne zna jer administracija nema taj podatak. Procjene nisu zahvalne, svi govore stradali civili, ali nitko nema njihov popis. Nadamo se imenovanju odgovornih za stradanja, mada to nije u našim rukama. Za svu ovu djecu netko mora odgovarati i mi se s tim nikad nećemo pomiriti, poručila je Rosandić.

Na svečanosti kod spomen-obilježja "Prekinuto djetinjstvo" vijence su uz Zajednicu udruga civilnih žrtava rata položila izaslanstva Vlade, predsjednika Zorana Milanovića, Brodsko-posavske županije, grada Slavonskog Broda i udruga branitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!