09:56 / 31.03.2018.

Autor: I.B./D.M./D.P./HRT

Slavonski Brod spaja se na vodocrpilište u Sikirevcima - radovi će trajati do 15 dana

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novi rezultati kakvoće vode bit će poznati tijekom dana, a onečišćenje se povezuje s puknućem cjevovoda.
Nakon što je oko tisuću građana Slavonskog Broda jučer ponovno prosvjedovalo zbog onečišćenja zraka, novi ekološki problem - 90 tisuća ljudi iz Broda i zapadnih općina županije ostalo je bez pitke vode. Utvrđeno je da je onečišćena ugljikovodicima i ne može se upotrebljavati ni nakon prokuhavanja. U Brod i okolna mjesta stigle su cisterne s pitkom vodom. Raspored podjele objavljen je na internetskoj stranici 112 te lokalnim portalima.

Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kada je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo do istjecanja naftnih derivata. Ispitivanje je provodila tvrtka Crodux d.o.o. radi moguće prenamjene u plinovod kojim bi se opskrbljivala rafinerija u Bosanskom Brodu. Iz Croduxa su priopćili kako je prilikom testiranja produktovoda došlo do istjecanja 150 - 200 litara benzina te se odmah pristupilo propisanoj sanaciji. Incident se dogodio na lokaciji 2,8 - 5 km udaljenoj od vodocrpilišta te se onečišćenje vode ne može dovoditi u vezu s tim. Tvrtka Crodux provodi i dalje sve propisane aktivnosti vezane za sanaciju", stoji u priopćenju.

U 14 sati održan je sastanak Stožera civilne zaštite u Slavonskom Brodu na kojemu su bili i premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Premijer Andrej Plenković u izjavi nakon sastanka zahvalio je svim osobama i službama koje su angažirane na rješavanju problema. Kazao je kako su analize pokazale da se voda u Slavonskom Brodu ne preporučuje za piće ni nakon prokuhavanja, ali da se može koristiti za kupanje i tuširanje. Analize će se nastaviti na više uzoraka i u više laboratorija kako bi se otkrio karakter problema. "Stožer je zaključio da će sve mjerodavne službe, DUZS i HV nastaviti sa sustavnom dostavom vode za piće iz državnih robnih zaliha - dok god to bude potrebno", rekao je premijer. Dodao je da će oni učiniti sve što je moguće kako bi se Slavonski Brod spojio na sustav vodocrpilišta u Sikirevcima. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike hitno će izdati sve potrebne dozvole i kreće se u gradnju oko 150 metara spojnice kako bi se realiziralo ovo trajno alternativno rješenje", rekao je premijer. Prespajanje na vodovod u Sikirevcima trebalo bi biti gotovo za 10 do 15 dana. Na tome će biti angažirane sve županijske, gradske i državne službe, a detaljno će se ispitati karakter incidenta", dodao je. Naglasio je da je sa susjednom BiH i predstavnicima rafinerije Bosanski Brod dogovoreno da se tamošnja rafinerija plinoficira, a produktovod pročisti i dovede u funkciju, i to na način da se plinofikacijom spriječi i onečišćenje zraka. Naglasio je da je ovaj dogovor čvrst i ne treba ga dovoditi u kontekst s trenutačnim odnosima s Rusijom.  

Ministar Tomislav Ćorić kazao je da od utorka kreće spajanje na vodocrpilište u Sikirevcima. Upravno vijeće Hrvatskih voda koje će se sastati u srijedu popodne iznjedrit će za to sve potrebne dozvole, rekao je. "Završetak akcije spajanja vodovodne mreže Slavonski Brod - vodocrpilište Sikirevci možemo očekivati u roku od 15 dana", potvrdio je Ćorić. Najavio je umanjenje naknada za korištenje vode stanovnicima tog kraja. Do ljeta, obećao je ministar, bit će ostvareno trajno rješenje opskrbe vodom Slavonskog Broda. Ministar Milan Kujundžić poručio je da građani ne trebaju biti zabrinuti. "Ovo su male koncentracije ugljikovodika tako da ne treba razvijati zabrinutost  i paniku." Kaže da je nalaz analize vode isti kao i jučer.

U Slavonski Brod stigao je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. "Danas sam ovdje jer se građani posljednjih devet godina bore za čist zrak. U protekle dvije godine ovdje su bila tri ministra iz HDZ-ovih vlada. Tri ministra koja su došla, slikala se i otišla. Ovdje je bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i problem je i dalje aktualan. Nečinjenje Vlade danas je počelo ugrožavati ljudske živote. Ova voda je štetna za zdravlje. Uz zrak koji je onečišćen, to je uzrok, nažalost, teških oboljenja", rekao je Bernardić. Pozvao je Vladu da u najkraćem roku iskoristi sve mogućnosti i riješi taj problem. "Neka se rafinerija modernizira ili neka se zatvori. Ali ne može se ostaviti građane Slavonskog Broda da se truju vodom i zrakom i da budu građani drugog reda", rekao je Bernardić.


Crveni križ dostavlja vodu starima i nepokretnima

Hrvatski Crveni križ dostavio je jutros oko 9000 litara vode za građane Slavonskog Broda. Riječ je o vodi u bocama koja je namijenjena za stare, bolesne, nemoćne i one koji ne mogu sami otići do cisterni u gradu. Vodu ćemo dostaviti u njihove domove, a ostale građane molimo za razumijevanje i pozivamo ih da po vodu odu do cisterni. Ako građani znaju za ljude koji ne mogu sami po vodu, neka se obrate Crvenom križu na 035 444 554. Mi ćemo dostaviti vodu i tim ljudima, poručuju iz HCK.  

 
Predsjednica i gradonačelnik Slavonskog Broda razgovarali o eko-incidentu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović telefonom je razgovarala s gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom koji ju je izvijestio o ekološkom incidentu i zagađenju pitke vode u tom gradu, a predsjednica je iskazala punu podršku što bržem rješavanju situacije u kojoj su se našli stanovnici Slavonskog Broda i okolice.

O podršci predsjednice izvijestili su iz Gradske uprave Slavonskog Broda, kao i o novom sastanku Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije na kojem je istaknuto da će se, u dogovoru s Vladom RH, na teren dostavljati potrebne količine vode iz robnih zaliha, do normalizacije opskrbe vodom.
 
Do sada je, po podacima županijskog stožera, stiglo 55.000 litara flaširane vode. Za potrebe stanovnika na raspolaganju će biti i dodatnih pet cisterni Hrvatske vojske od kojih je jedna kapaciteta 6.000 litara već stigla u Slavonski Brod, a tijekom noći očekuje se dolazak i ostale četiri cisterne. Na područje bez pitke vode jednu cisternu će uputiti i Ministarstvo unutarnjih poslova.

O onečišćenju vode u Slavonskom Brodu i okolnim općinama u Temi dana govorili su ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije primarijus Ante Cvitković te gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!