Slavonski Brod: Sukob Grada i stanara Naselja Andrije Hebranga oko otpada

29.08.2023.

12:24

Autor: HRT

Osam mjeseci od početka primjene novog sustava zbrinjavanja otpada u slavonskobrodskom naselju Andrije Hebranga i dalje je kaos. Iako su u manjini, protivnici načina na koji je Grad krenuo u ovaj veliki posao odbijaju provoditi gradsku odluku jer, kažu, za to nemaju uvjete. I dok se komunalna tvrtka hvali uspjesima smeća ima posvuda, a ne samo u novim spremnicima.   

Ovo brdo spremnika za otpad na mjestu gdje im nije mjesto najbolje oslikava sukob grada i nekolicine stanara Naselja Andrije Hebranga.

- Grad im je dodijelio česticu odnosno smještaj na javnoj površini za njihove spremnike međutim oni ne pristaju na smještaj spremnika na lokacije na koje je grad odredio, rekao je Krunoslav Janjić, direktor Komunalca, Slavonski Brod.

- Pa ako netko smatra da je stepenište na ulazu u garažu adekvatno za smještaj deset kanti za otpad. Ja na to nemam onda riječi, ističe Dragica Miković, predstavnica stanara, naselje Andrije Hebranga.

Zbog neugodnih mirisa neki ne žele spremnike ispod prozora, drugi unutar objekta.

- Ove kante nitko nije potpisao od nas da smo zadužili i jednostavno tako kako ih je neka treća strana donijela- tako su isto stavljene tu od neke treće strane i uredno se koriste, kaže Danijel Majdančić, predstavnik stanara, naselje Andrije Hebranga.

Ali nitko ih ne održava pa su se pojavili neželjeni stanari. Niknula su i mala divlja odlagališta. Jednom riječju - kaos.

- Dakako da nam je prvi cilj i želimo uspostaviti dijalog sa svim problematičnim lokacijama gdje se spremnici trebaju tj sa svim predstavnicima stanara na takvim mjestima, dodaje Janjić.

Oni poručuju nismo problematični i ne tjeramo inat.

- Nego nam nije jasno zašto grad nema nimalo razumijevanja pogotovo na mjestima gdje je to nemoguće za ostvariti, kaže Majdančić.

- Odbili su sve naše prijedloge, uopće ne razmatrajući mogućnost bilo čega drugog osim onog što su oni sebi zacrtali, navodi Miković.

Zapravo zacrtala ih je odluka gradskog vijeća , poručuju iz gradske uprave.

- Ako ne postoji mjesto za smještaj spremnika unutar objeka ili na građevnoj čestici koja je u vlasništvu korisnika usluga,tu ulaze i stambeni objekti, onda se pronalazi zajedničko rješenje, rekla je Ivana Petrinjak, viša stručna suradnica u Upravnom odjelu za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Slavonskog Broda.

Još se traži na sastancima bez rezultata. Ali ako je grad u službi svih građana, pa i onih koji se protive ovom modelu zbrinjavanju otpada - rješenje bi morao naći što prije. Jer ovi su prizori sramota za cijeli grad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!