12:32 / 17.10.2021.

Autor: Višnja Ružojčić/V.K./Dnevnik/IMS

Slavonski Brod: Vježba zbrinjavanja ozlijeđenih u velikim nesrećama

Vježba zbrinjavanja ozlijeđenih u velikim nesrećama

Vježba zbrinjavanja ozlijeđenih u velikim nesrećama

Foto: Dnevnik / HRT

U Općoj bolnici "Doktor Josip Benčević" u Slavonskom Brodu održana je vježba zbrinjavanja ozlijeđenih u velikim nesrećama. 

- Bolnica u Slavonskom Brodu jedina je medicinska ustanova koja sustavno provodi ovakve važne edukacije i vježbe zbrinjavanja stradalih nakon velikih nesreća. Vježbu je pratio i ministar zdravstva, Vili Beroš, izvijestila je za Dnevnik HTV-a Višnja Ružojčić.

Prim. dr. sc. Josip Samardžić, ravnatelj OB-a "Dr. Josip Benčević" iz Slavonskog Broda, rekao je kako je ovo već 8. tečaj u suradnji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, Zavodom za hitnu medicinu RH i Europskim traumatološkim društvom. On je namijenjen onima koji se prvi javljaju na mjestu nesreće. Govori kako su na ovoj vježbi sudjelovali pripadnici civilne zaštite, vatrogasci, pripadnici MUP-a, ali i zdravstveni radnici.

Najavio je kako će uskoro u bolnici u Slavonskom Brodu biti izgrađen i heliodrom, a to je, kako kaže, stvar planskog promišljanja da se kroz uvježbanost i opremljenost može refleksno reagirati na sve potrebe koje velike nesreće donose.


- To je dobro da se uvježbavamo kako bi se ova dobra misao i vijest širila među sve druge zdravstvene djelatnike koji moraju na ovakav način odgovoriti, rekla je Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

- Višegodišnje održavanje edukacije jamči jedinstveni i sustavni odgovor na velike izazove. Mogu se evaluirati svi standardni operativni postupci, može ih se unapređivati, a to je naša zadaća, naglasio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Savršeno je to što se tečaj održava u Slavonskom Brodu, međutim moramo uvježbati i stručnjake u drugim regijama, poručio je Beroš najavivši kako će Hrvatski zavod za hitnu medicinu u naredne dvije godine financirati 10 tečajeva u Hrvatskoj.

Podsjetio je da je rezultat edukacije ovdašnjih zdravstvenih djelatnika i pravovremeni odgovor na ljetošnju prometnu nesreću s prevrtanjem autobusa kosovskog prijevoznika u kojoj je bio veliki broj ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba.

Ukazao je kako je potrebno podizanje znanja na tom području.

- U ovoj bolnici slični tečajevi se održavaju već 15 godina. Do sada je educirano 449 stručnjaka, a na ovom tečaju novih 60. Ukupno je danas angažirano 90 stručnjaka, rekao je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!