19:48 / 23.09.2021.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Izmjenom zakona o referendumu - dulji rokovi za prikupljanje potpisa

Izmjena zakona o referendumu

Izmjena zakona o referendumu

Foto: Ilustracija/Igor Kralj / Pixsell

Slijedi poboljšanje nedorečenog zakonodavnog okvira instituta referenduma. Uskladit će se s Ustavom te osigurati transparentnost i otvorenost njegove provedbe. Građani bi trebali imati djelotvorniji utjecaj u procesu političkog odlučivanja.

Hrvatski građani do sada su izravno odlučivali samo o tri pitanja - samostalnosti, ulasku u Europsku uniju i definiciji braka.

Novi bi zakon cijelu proceduru trebao liberalizirati. Najveća novost - produljenje roka za prikupljanje potpisa - sa 15 na 30 dana.

- Obvezuju se jedinice lokalne samouprave da osiguraju mjesta za prikupljanje potpisa referendumskim inicijativama i to ovisno o broju stanovnika u toj jedinici lokalne samouprave. Također se obvezuje i Sabor da u roku od 30 dana nakon što DIP utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa raspiše referendum, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Važna su to unapređenja, kažu stručnjaci, ali još se mnogo toga treba napraviti i urediti - ne samo zakonski nego ustavno.

- Utvrditi neku vrstu tog praga izlaznosti na državni referendum. To je kao što ste vidjeli zadnjih 10 godina bilo važno pitanje, kaže Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Da su potrebna i ustavna poboljšanja - smatraju u SDP-u i dodaju - zauzimaju se za liberalizaciju, ali i veću kontrolu u nekim pitanjima.

- Posebno što se tiče tema oko kojih se može raspisati referendum jer to do sada nije bilo definirano. Ono što smo već bili predložili u ustavne promijene 2014. o ljudskim pravima, poreznom sustavu, imenovanjima i ostalim stvarima koje su u nadležnosti sabora bi trebale ostati u nadležnosti sabora, rekao je Arsen Bauk, Klub zastupnika SDP-a.

Dio oporbe tvrdi da su izmjene tek kozmetičke, a potpise će još teže biti prikupiti.

- Moramo omogućiti elektroničko prikupljanje potpisa, kaže Marija Selak Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

- Trenutna vlada sigurno neće ići prema liberalizaciji skupljanja potpisa nego će na jedan perfidan način prikazati to kao liberalizaciju, a zapravo će otežati prikupljanje potpisa, smatra Hrvoje Zekanović, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.

- Oporbene političke stranke naravno populistički se odnose prema ovome prijedlogu. Ne znam jesu li ga uopće i pročitale, ali kroz ovo što sam ja nabrojio i ove novosti idu u smjeru da se glas građana čuje, ističe ministar Malenica.

Vlada je zakon uputila u redovitu proceduru, slijede dvije saborske rasprave, pa do stupanja na snagu može proći i nekoliko mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!