Slijepa studentica želi postati profesorica ili prevoditeljica

15.10.2020.

15:58

Autor: Lana Gašparac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Unatoč otežanoj svakodnevici pa i stigmatizaciji, mnoge slijepe osobe dokazuju da volja može preskočiti sve prepreke.
Obilježava se Dan bijelog štapa, a u našoj zemlji  je više od 14.000 osoba s poremećajima vida. Unatoč otežanoj svakodnevici pa i stigmatizaciji, mnoge slijepe osobe dokazuju da volja može preskočiti sve prepreke.

Iako je slijepa od rođenja, 22-ogodišnja Kristina Krsnik nije dopustila da je nedostatak vida spriječi u onome što želi. Danas je jedna od najboljih studentica na Odjelu kroatistike i talijanistike Filozofskog fakulteta. Kaže, studira kao i svi ostali, no obrazovanje slijepima nije dovoljno prilagođeno.

- Konkretno, za studente oštećenog vida najveći je problem literatura, jer je literaturu najprije potrebno skenirati, a onda i prilagoditi. Moje učenje je isključivo orijentirano na sluh jer ja koristim čitač ekrana na računalu, rekla je Kristina.

Modernu tehnologiju koristi i za kretanje koji je najveći izazov za osobe oštećena vida. No, kaže u Zagrebu se dobro snalazi.

- Mislim da je Zagreb dosta dobro prilagođen, ali mislim da je puno veći problem u manjim mjestima koja nisu tako prilagođena, smatra Kristina.

Iako mnoge stvari nisu prilagođene slijepim osobama, Kristina ne odustaje od svojih želja -  a to je da postane profesorica ili prevoditeljica.

- Ja sebe nekako najviše vidim ili u školi ili u nekakvom radu s mladima jer je to prostor i za kreativnost i prostor gdje zapravo nikad nije previše dosadno, dodala je.

Kristina poručuje - nema koristi žaliti nad onim što nemamo, već trebamo cijeniti sve ono što imamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!