16:52 / 24.01.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Slijepi učenik: Vladu treba tužiti zbog udžbenika na brajici

-

-

Foto: - / -

Knjige prilagođene slijepima kasne mjesecima, kada je gradivo u njima već davno obrađeno. Stoga je Županijska Udruga slijepih Split uputila otvoreno pismo javnosti o, kako kažu, katastrofalnom stanju u obrazovanju slijepe djece.
Županijska udruga slijepih Split uputila je otvoreno pismo javnosti o, kako kažu, katastrofalnom stanju u obrazovanju slijepe djece. Ne prozivaju konkretno nikoga, no ističu da je to problem koji hitno treba riješiti. Knjige prilagođene slijepima kasne mjesecima, kada je gradivo u njima već davno obrađeno.

- Vladu treba tužiti da plati kaznu, da se opamete, da malo bolje daju knjige i ne dupuštaju da svaka škola bira svog nakladnika, nego da svi imaju iste, izjavio je Toni Matijašević, slijepi učenik petog razreda splitske Osnovne škole Dobri.

Ide na gitaru, plivanje, robotiku i zbor. No nema iz čega učiti - udžbenik iz prirode na brajici dobio je tek na početku drugog polugodišta.

I Toni i Sara, koja pohađa 6. razred, izvrsni su učenici, no uz sljepoću, ne treba im dodatna igra skrivača s knjigama.

- Pomiješani su mi zadaci, npr. zadatak je u običnoj knjizi taj i taj, a u knjizi na brajici taj i taj, objašnjava Sara Grgić.

Obitelji kopiraju, čitaju djeci, snalaze se kako mogu.

- Udžbenik dođe nakon što je gradivo već odrađeno, što zaista nema smisla,  rekao je otac slijepe djevojčice Pero Dario Borović.

- Počevši od ministarstva s natječajima do institucija koje se javljaju na te natječaje, nemaju vjerojatno dovoljan broj zaposlenih i sve to kad krene, naravno kasno, onda kasno dođu i udžbenici. A to je nažalost bačen ogroman novac jer udžbenicima na brajici cijena je u desecima tisuća kuna, ističe Ivan Tokić iz Županijske udruge slijepih Split.

Pet je slijepih osnovnoškolaca u županiji. I svi imaju isti problem koji treba što prije riješiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!