Slikovnicom "Priča o Petrinji" prikupljeno 100.000 kuna za školu

24.05.2022.

07:00

Autor: Irena Košar/Dnevnik/P.F./HRT

Slikovnicom "Priča o Petrinji" prikupljeno 100.000 kuna za školu

Slikovnicom "Priča o Petrinji" prikupljeno 100.000 kuna za školu

Foto: Dnevnik / HRT

Prva osnovna škola Petrinja teško je oštećena u razornom potresu u prosincu 2020-te. Kako bi pomogao u njezinoj obnovi, rođeni Petrinjac Tomislav Škrljac s 13 ilustratora izradio je jedinstvenu slikovnicu "Priča o Petrinji". Njezinom prodajom u proteklih godinu dana prikupljeno je 100.000 kuna.


Vito, Ivan i Ivo već godinu i pol pohađaju zamjensku školu. Njihova je razrušena u razornom potresu koji je pogodio Petrinju.

- Jako mi nedostaje škola, najviše mi nedostaje sve i učionica i cijela škola pošto u nju sam išao dvije godine, rekao je Vito, učenik iz Petrinje.

Tomislav je odrastao u Petrinji. Potaknut ljubavi prema rodnom gradu i solidarnosti prema onima koji su nakon potresa ostali bez doma, zajedno s kolegama umjetnicima napravio je slikovnicu "Priča o Petrinji" .

- Najvažnije je bilo pomoći djeci pomoći petrinjskim učenicima, jer i po zvanju ja sam učitelj, iako nisam radio u struci, ali kao autor uglavnom stvaram za djecu, rekao je autor slikovnice "Priča o Petrinji" Tomislav Škrljac.

- Naravno da smo odmah svi prihvatili, na kraju krajeva kao onda u onim trenucima baš samog potresa cijela Hrvatska pomogla, tako smo onda i mi, rekao je ilustrator Stjepan Bartolić.

U humanitarnoj akciji prodaje slikovnice prikupljeno je 100.000 kuna, koje će biti iskorištene pri obnovi Prve osnovne škole Petrinja.

- Prikupljena sredstva ćemo iskoristiti u opremanju naše nove škole - u školska pomagala i ostala sredstva koja su potrebna u svakodnevnom radu škole, rekao je Robert Groza, ravnatelj I. osnovne škole Petrinja.

- Mislim da je jako važno da se učenici vrate u svoje škole, da u svojim učionicama uče, žive i raduju se, smatra Matilda Bulić iz Školske knjige.

U akciji su sudjelovali i učenici i učitelji škole u obnovi.

- Cijeli naš razred, naši roditelji, svi učenici Prve osnovne škole Petrinja, šira, uža obitelj, znači svi smo bili u tom projektu, istaknula je Gabrijela Kolar, učiteljica, I. osnovna škola Petrinja.

- Jako lijepo što su ljudi to napravili jer se mi želimo vratiti u školu koja je razrušena, želi Ivan, učenik iz Petrinje.

U zamjenskoj školi imaju sve što im treba, ali s nestrpljenjem iščekuju povratak u novu-staru školu i svoje učionice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!